ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/10/2019

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "ОСАМ ВЕКОВА УМЕТНОСТИ"

 

БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - У Београду ће данас бити отворена изложба "Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве /СПЦ/" чију поставку чине умјетничко-духовно-културни предмети од 13. до 20. вијека, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живјели.

 

Осим тога, биће изложено 135 рукописних књига из богатог фундуса који постоји у ризницама СПЦ, као и рукописне књиге од 12. до 13. вијека на пергаменту.

Јединствену галерију српског иконописа од 14. до 20. вијека на овој изложби чине иконе из ризница Високих Дечана, Пећке патријаршије и цркава у Призрену као и прве српске штампане књиге - Цетињски октоих и Београдско четворојеванђеље.

Изложба, која је организована поводом осам вијекова од аутокефалности СПЦ, биће отоврена у Музеју СПЦ у у 18.00 часова.

У оквиру обиљежавања јубилеја синоћ је у београдском Центру "Сава" одржана свечана академија под називом "Завет Светом Сави".

Архимандрит Сава, тадашњи игуман манастира Хиландар, издејствовао је 1219. године аутокефалност СПЦ код никејског цара Теодора Првог Ласкариса и васељенског патријарха Манојла Првог Харитопула.

Самосталност СПЦ проглашена је 14. септембра 1219. године, а за сједиште прве архиепископије изабран је манастир Жича, задужбина Стефана Првовјенчаног, првог краља из династије Немањића.

Званично обиљежавање осам вијекова од самосталности СПЦ почело је у недјељу, 6. октобра у Манастиру Жича, гдје је Свету архијерејску литургију служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Осам вијекова аутокефалности СПЦ се обиљежава и на другим просторима гдје живе православни Срби, готово на свим континентима - у Америци, Аустралији, Новом Зеленду, у западној Европи...