ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/10/2019

ЈАНДРИЋ: БЛАГИ ПАД АКTИВНОСTИ НА TРЖИШTУ ХАРTИЈА ОД ВРИЈЕДНОСTИ

 

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Члан Комисије за хартије од вриједности Републике Српске Миодраг Јандрић рекао је пред посланицима Народне скупштине да је у прошлој години у Српској било 13 јавних емисија хартија од вриједности у којима је прикупљено више од 57,2 милиона КМ додатног капитала, што је за 2,8 одсто мање него у 2017. години.

 

Образлажући у парламенту Републике Српске извјештаје Комисије за хартије од вриједности, Јандрић је рекао да је стање на тржишту хартија од вриједности у Српској такво да се биљежи благи пад активности као на тржиштима капитала земаља у окружењу.

Он је навео да је укупни промет у тој области у 2018. години био 428 милиона КМ и да је мањи за 12,6 одсто у односу на 2017.

"У овом промету доминирају обвезнице, а акције повећавају учешће", рекао је Јандрић.

Он је рекао да је тржиште капитала Српске у фази развоја и да је нормално што су дужничке хартије од вриједности доминантне.

"На сваком тржишту су оне доминантне и привлаче даље власничке хартије од вриједности", рекао је Јандрић.

Он је навео да је у 2018. години Комисија остварила укупне приходе у износу од 744.605 КМ док су укупни расходи били 821.419КМ.

Посланик ДНС-а Милан Радовић је током раније посланичке расправе о овој тачки дневног реда рекао да штедњу и иностране улагаче треба што више преусмјерити према улагањима у акције, хартије од вриједности и слично.

Он је оцијенио да само раст БДП-а Српске од шест до осам одсто гарантује развој Републике, те да у том смислу, такође, треба повећати учешће приватног сектора.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић је навео да стручни извјештаји Комисије најбоље говоре о лошем стању привреде Српске, која је презадужена.

Он се сагласио са послаником ПДП-а Јеленом Tривић да треба "олабавити" законску регулацију у циљу развијања овдашњег тржишта капитала.

Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић рекао је да унапређење и развој тржишта капитала и хартија од вриједности могу помоћи у рјешавању проблема у вези са великим дуговањима и међусобним потраживањима у привреди Српске.

Он је рекао да је то потребно због развоја овдашње привреде, која би, по рјешавању поменутих проблема, требала да из банака повлачи средства за инвестиције.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је више извјештаја Комисије за хартије од вриједности Републике Српске - о стању на тржишту хартија од вриједности, о раду ове комисије и о финансијском пословању за 2018. годину. /наставиће се/бој/бон/мир