ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/10/2019

ПЕТРИЧЕВИЋ: КОМПАНИЈЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ЗА УЛАГАЊА

 

ДЕРВЕНТА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је данас у Дервенти да је та општина примјер привредног окружења на који би требало да се угледају све остале општине, али и Република Српска, те да су компаније из Пољске, Аустрије и Њемачке заинтересоване за улагање у тој општини.

 

Петричевић је рекао након састанка са начелником општине Дервента Милорадом Симићем и његовим сарадницима, да су разговарали о начину пословања у овој локалној заједници и искуствима.

"Било је ријечи и о једноставности процедура неопходних инвеститорима који желе да улажу, о пословним зонама које има Дервента и могућностима проширења", рекао је Петричевић новинарима.

Он је навео да је са Симићем разговарао и о томе како тим привредницима убудуће помоћи и које повластице као улагачи имају од Владе Републике Српске.

"То се односи на помоћ за запошљавање лица са евиденције бироа, односно поврат пореза на годишњем нивоу, са планом да се повећа поврат пореза двије године", рекао је Петричевић.

Начелник општине Дервента Милорад Симић је истакао да у овој локалној заједници послује више од 800 привредника и да извоз износи 300 милиона КМ, а увоз 290 милиона КМ.

"У наредном времену пробаћемо дефинисати са привредницима теме о којима бисмо на заједничком састанку разговарали и шта је потребно учинити да би привредницима било олакшано пословање", рекао је Симић.

Он је рекао да је на састанку представио слику Дервенте када је ријеч о запошљавању, предузетницима, индустријским зонама и како је ова општина дошла до врха у Републици Српској по извозу и малај стопи незапослености.

Петричевић и Симић посјетили су данас привредне субјекте "Металац МБМ" који се бави производњом алата, те "Токарење" које се бави машинском обрадом метала.