ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет09/10/2019

ПОКРЕНУТА ИСТРАГА ПРОТИВ БЕЗБЈЕДНОСНЕ ФИРМЕ

 

МАДРИД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Шпански Национални суд саопштио је данас да је покренута истрага против шпанске безбједносне фирме "Андеркавер глобал" која је радила за Амбасаду Еквадора у Лондону због сумње да је шпијунирала оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа за потребе америчке Тајне службе.

 

У саопштењу се наводи да се истрага води о томе да ли су власник Давид Моралес и његова фирма нарушили приватност Асанжа и његових адвоката јер су поставили скривене микрофоне и друге направе унутар Амбасаде.

Све указује на то да су информације прикупљене током седам година које је Асанж провео у дипломатској мисији достављане еквадорским и америчким агенцијама.

Суд у саопштењу додаје да се против Моралеса и његове фирме чије је сједиште у граду Херез де ла Фронтера, на југу Шпаније, води и истрага према оптужбама за мито и прање новца.

Суд је покренуо истрагу у августу након притужбе Асанжа и његовог правног тима, али информација није објављена до данас због ознаке повјерљиво.

Неименовани званичник потврдио је да је Моралес ухапшен прошлог мјесеца и да је на условној слободи.

Агенција АП подсјећа да је Асанж у затвору у Лондону и покушава да избјегне испоручење у САД према оптужбама за шпијунажу.