ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/10/2019

РАЗМОTРЕН ИЗВЈЕШTАЈ О РАДУ И ПОСЛОВАЊУ ГАРАНTНОГ ФОНДА

 

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај Гарантног фонда Републике Српске о пословању за 2018. годину у којем се наводи да је лани одобрено и издато 28 гаранција од 3.192.978 КМ, чиме је подржано 8.822.900 КМ кредитних пласмана са процентом подршке од 36,19 одсто.

 

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоје Крчмар рекао је у завршној ријечи о овом извјештају у Народној скупштини да је постојање тог фонда одличан пројекат и да то треба подржати, иако су се проблеми са инвестираним средствима јавили када су у Бобар банци и Банци Српске покренути стечаји.

Крчмар је, одговарајући појединим опозиционим посланицима, демантовао да је било када изјавио да је Фонд морао инвестирати средства у Банку Српске.

Он је најавио да ће на једној од наредних сједница парламента бити разматране измјене Закона о Гарантном фонду у коме ће бити олакшано, унапријеђено и побољшано његово пословање.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја је током раније скупштинске расправе о овој тачки дневног реда рекла да би требало више радити на информисању и едуковању физичких и правних лица из цијеле Српске када је ријеч о испуњавању критеријума Фонда за добијање гаранција.

Посланик ПДП-а Јелена Tривић рекла је да Фонд није остварио своју улогу и да се, као Инвестиционо-развојна банка, изложио вишемилионским губицима због улагања у поједине банке у Српској које су пропале.

Она је рекла да су људи из Фонда морали да имају информације о ризицима улагања и о стању у тим финансијским установама.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да је руководство Фонда, с обзиром на лоше резултате и превисоке трошкове који стижу на наплату грађанима, требало давно да поднесе оставку.

Његов страначки колега Недељко Гламочак је рекао да ће СДС предложити закључак у којем Народна скупштина задужује Владу да се због несавјесног пословања и неостварене намјене у подршци развоју предузетништва покрене поступак гашења Гарантног фонда.

Посланик СНСД-а Илија Tаминџија је одбацио оптужбе опозиције да је власт, како су навели, дозволила уништење Гарантног фонда.

Он је рекао да о понашању опозиције најбоље говори чињеница да данас о извјештају о раду Инвестиционо-развојне банке није дискутовао ниједан опозиционар, иако су дуго, упорно и у критичком тону тражили од Владе да се о том документу расправља. /наставиће се/бој/бон/мђ