ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти10/10/2019

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ 24 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - У капели Светог апостола Марка у Мркоњић Граду почело је служење парастоса за све страдале у одбрамбено-отаџбинском рату поводом 24 године од страдања Срба у западној Крајини.

 

Обиљежавању страдања присуствују делегација Народне скупштине Републике Српске коју претводи потпредсједник парламента Жељка Стојичић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорад Којић, представници сусједних општина, те удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Након парастоса бројне делегације ће положити вијенце на спомен-обиљежје масовне гробнице на Православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Tргу српске војске у Мркоњић Граду.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ.

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.
У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима је 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.
Иако су познати и налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.