ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/10/2019

СРБИ ПРОТИВ ИМЕНОВАЊА ХРВАТА КОЈИ СЕ ИЗЈАСНИО КАО СРБИН

 

ОЏАК, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Општинског одбора СНСД-а у Оџаку Дамир Иветић рекао је данас Срни да Срби са простора Посавског кантона очекују да члан Посавске странке Елвис Живковић, Хрват који се изјаснио као Србин, неће бити именован за потпредсједника Скупштине овог кантона и делегата из реда српског народа у Дому народа ФБиХ.

 

"Живковић је за посланика у Скупштини Посавског кантона на прошлогодишњим општим изборима у БиХ изабран гласовима Хрвата, због чега СНСД сматра да није лигитимни представник Срба и да неће заступати интересе овог народа у Кантону и на нивоу Федерације БиХ", рекао је Иветић.

Он је напоменуо да је Живковић у српским повратничким насељима Нови Град, Доња Дубица, Горњи Свилај, Трљак, Лепеница и Брвник добио 13 гласова, од укупно освојених 278 гласова на простору Кантона, у коме је Посавска странка имало око 1.300 гласова.

Иветић је истакао да је Живковић манипулацијама у Посавској странци, са шестог мјеста на листи, изабран у Скупштину кантона да би, као Србин, могао формирати Клуб српског народа и био изабран за потпредсједника Скупштине.

"Живковић се на изборима 2012. године изјаснио као Хрват. Због лошег резултата није учествовао на изборима 2014. године. Пред опште изборе 2018. године се изјаснио да је Србин и, у складу са Изборним законом БиХ, учествовао на изборима за Скупштину Посавског кантона", подсјетио је Иветић.

Предсједник Скупштине Посавског кантона, ХДЗ-ов Блаж Жупарић потврдио је Срни да због противљења СНСД-а на сједници није расправљано о избору потпредсједника Скупштине.

"ХДЗ-БиХ се противе да представници једног или два народа бирају представнике у власти трећег народа. Познат је случај Жељко Комшић, који је изабран на функцију члана Предсједништва БиХ против воље хрватског народа, и због тога ХДЗ у Посавском кантону није спреман гласти за Живковића, који нема подршку српског народа", рекао је Жупарић.

Он је нагласио да се нада да Живковић неће бити изабран за потпредсједника Скупштине и заступника у Дому народа ФБиХ, зато што он заиста није Србин, нема подршку српског бирачког тијела, иако му је Централна изборна комисије БиХ верификовала мандат.

Жупарић је рекао да ће наредна сједница Скупштине бити крајем октобра или почетком новембра, али да није сигуран да ли ће се на дневном реду поново наћи именовање потпредсједника Скупштине.

Елвис Живковић није желио коментаристаи ситуацију каја треје годину дана.

"Питање припадности нацији је лично питање и о томе не желим да кажем било шта", рекао је Срни у телефонском разговору Живковић.