ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2019

ПРОТОК ЉУДИ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И БиХ, КАКО СТВАРИ СТОЈЕ, БИЋЕ СВЕ ТЕЖИ

 

БЕОГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Сарадник београдског Института за међународну политику и привреду Душан Пророковић оцијенио је за Срну да је пуно тога бесмислено у односима Србије и БиХ, јер умјесто да се укидају гранични прелази, степен контроле је пооштрен, а усљед мигрантске кризе, неки су чак и затворени, осим за локално становништво.

 

"Тако да ће проток људи између Србије и БиХ, како сада ствари стоје, бити тежи него између Србије и Албаније за наредних пет година", рекао је Пророковић, коментаришући чињеницу да Србија, Албанија и Сјеверна Македонија уводе слободан проток робе, људи, услуга и капитала, док се због сарајевске администрације годинама чека на отварање моста "Братољуб".

Такође, када се говори о протоку робе, Пророковић каже да је апсурдно да понекад камиони из Београда брже стижу из Беча, него до Мостара.

"Нешто треба на том плану радити, али за то је потребна сагласност обе стране", истакао је Пророковић.

Он је напоменуо да Београд у континуитету већ 15-ак година упозорава на то, а зашто са стране Сарајева нема иницијативе, то је питање за њих.

"Мислим да они, чувајући неке своје политичке позиције, штете не само већем протоку људи, него и обимнијој економској сарадњи", оцијенио је Пророковић.

Пророковић је рекао да декларација о такозваном економском "малом шенгену" Србије, Албаније и Сјеверне Македоније није ни изблиза слична Споразуму о специјалним везама Србије и Републике Српске, на које Србија и Српска имају право по Дејтону.

Он је рекао да је декларација Србије, Албаније и Сјеверне Македоније почетни корак и да је питање је како ће све то у пракси функционисати, јер истовремено док постоји неко барем декларативно побољшање односа између Београда и Тиране, ситуација на Косову и Метохији постепено ескалира у политичком смислу.

"Како ћемо ми сад нормализовати своје економске везе и примијенити овај споразум о слободном протоку робр, када су власти у Приштини успоставиле таксу од сто одсто на робу из Србије?", рекао је Пророковић.

Он је додао да је пуно питања како ће све то у пракси тећи.

Пророковић је истакао да је сарадња Србије са Републиком Српском свеобухватнија у сваком погледу и другачија.

"Да ли има простора за ширење те сарадње? Вероватно има, али ја бих се пре фокусирао на примену свих ових мера које имамо у нашим споразумима са БиХ и сепаратно са Републиком Српском. Пуно тога што се договоримо, остане мртво слово на папиру. То је штета", рекао је Пророковић.