ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2019

УСВОЈЕН ПРЕГЛЕД О СТАЊУ ЉУДСКИХ ПРАВА

 

САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Савјет министара у техничком мандату данас је на ванредној телефонској сједници усвојио Универзални периодични преглед о стању људских права у БиХ, саопштено је из ове институције.

 

Овај документ је усвојен, након што је размотрен извјештај БиХ за трећи циклус Универзалног периодичног прегледа о стању људских права сачињен у складу са ставом 5 Анекса Резолуције 16/21 Комитета УН за људска права.

Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара ће Универзални периодични преглед о стању људских права у БиХ, посредством Министарства иностраних послова, доставити Савјету УН за људска права у Женеви.

У извјештају је истакнуто да је достигнут одређени ниво припремљености за спровођење европских правних стандарда, те да постоји изазов у вези са усклађивањем Устава БиХ и изборног законодавства.

Наведено је да је унапријеђен антидискриминациони оквир, а одређени ниво припремљености институција БиХ постоји и у погледу борбе против корупције и организованог криминала, гдје се спроводе усвојене стратегије.

У извјештају се истиче да су у области правосуђа посебно значајне измјене Закона о кривичном поступку усклађене са међународним стандардима које треба да повећају способност институција да рјешавају предмете тешког организованог криминала, корупције и других изазова који се тичу владавине права.

Наведено је, такође, да постоји одређени напредак у области заштите људских и права мањина, али да спорије напредују процеси у вези са заштитом новинара и бранилаца људских права, гдје су покренуте одређене активности које треба завршити.

Унапријеђено је законодавство у вези са заштитом од родно заснованог насиља, посебно насиља у породици, а главни изазов за наредни период је ефективнија примјена прописа у овој области, додаје се у саопштењу.

Када је у питању цивилно друштво, постигнут је одређени напредак на успостављању институционалних механизама за сарадњу власти и организација цивилног друштва, а у току је и спровођење Акционог плана за дјецу 2015-2018, при чему се настоји унаприједити систем сарадње институција, укључујући и цивилно друштво.

Савјет министара у техничком мандату данас је утврдио измијењени текст обрасца резервације и нотификација у односу на Конвенцију које чине саставни дио Приједлога основа за приступање Мултилатералној конвенцији о узајамној административној помоћи у порезним стварима /МАЦ/, усвојен 19. септембра.

Министарство финансија и трезора ће измијењени текст резервација и нотификација које су саставни дио Приједлога основа за приступање Конвенцији доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

МАЦ представља најопширнији мултилатерални инструмент који омогућава све облике пореске сарадње потребне у борби против пореске евазије и избјегавања плаћања пореза.