ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/10/2019

ПОЉОПРИВРЕДНИ ПРОИЗВОЂАЧИ И ПОТРОШАЧИ У ПРВОМ ПЛАНУ

 

САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Сарајеву да пољопривредним произвођачима и потрошачима треба послати поруку да ће бити у првом плану када су у питању наредни кораци надлежних институција.

 

"Произвођачи у БиХ у својим стајама имају велики број утовљених бикова, али немају гдје да их продају, а, са друге стране, увозе се велике количине меса из земаља у којим су се појавиле болести као што је листерија", рекао је Пашалић новинарима након састанка са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирком Шаровићем и министром пољопривреде Федерације БиХ Шемсудином Дедићем.

Наводећи да је од листерије троје људи умрло у Холандији, Пашалић је нагласио да би већ од сутра домаће инспекције на граници БиХ требало детаљније да контролишу увоз говеђег меса.

Према Пашалићевим ријечима, мјерама које ће бити предузете у први план желе се ставити домаћи произвођачи, о чему је данас постигнута сагласност.

"Сутра ће се наши сарадници састати и разговарати о одређеним анализама које је потребно да урадимо да бисмо се одлучили о наредним корацима", најавио је Пашалић.

Министар пољопривреде Српске навео је да се у БиХ највише увози месо које није прве категорије и чија је цијена 4,7 КМ по килограму.

"Другим ријечима, становништво Европе поједе говеђи бут, најквалитетније месо, а ми увозимо предњи чекрк", рекао је Пашалић и додао да би мјере које ће се предузимати требало да упуте домаће месопрерађиваче на домаће произвођаче у чијим је стајама тренутно неколико десетина хиљада утовљених бикова.

Истичући да је месо које се производи у БиХ квалитетно, Пашалић је рекао да се ни цијеном не разликује од увозног.

"Тренутно можемо да задовољимо нешто мање од половине потреба БиХ за месом", рекао је Пашалић и додао да су процјене да домаћи произвођачи могу да обезбиједе око 5.000 тона откоштеног меса, док се увози 15 тона.

У периоду када се на домаћем тржишту појави вишак меса, навео је Пашалић, потребно је предузети мјере да се то месо збрине, а тек потом отворити пут за увоз.

"Посљедице не треба да трпе ни произвођачи, ни потрошачи", каже министар пољопривреде Српске.