ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/10/2019

"ЈЕСЕЊА СОНАТА" УГОСТИЋЕ ЗВУЧНА ИМЕНА

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКTОБРА /СРНА/ - У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је отворен други Интернационални музички фестивал "Јесења соната", који ће до понедјељка, 14. октобра, угостити нека од најзначајнијих имена умјетничке музике данашњице.

 

Директор Културног центра Бански двор Младен Матовић рекао је да су се организатори потрудили да и ове године у Бањалуку доведу истакнуте свјетске музичаре, али и да промовишу домаће умјетнике.

"Велика ми је част што је овогодишњи фестивал отворен концертом реномираног `Хеншел квартета` из Њемачке, који је један од најугледнијих и најзначајнијих гудачких квартета днашњице, а који ове године прославља 25 година постојања", рекао је Матовић новинарима прије почетка Фестивала "Јесења соната".

Он је подсјетио на успијех првог издања овог фестивала, који је прошле године забиљежио велику посјећеност, те показао да Бањалука има публику за сву врсту музике.

"Вјерујем да ће и ове године бити тако, јер публика је жељна оваквих догађаја", рекао је Матовић.

Фестивал ће обухватити пет цјеловечерњих концерата.

Сутра ће се представити домаћа умјетница која је постигла запажене резултате на свјетској сцени - виолинисткиња Јована Раљић из Бањалуке и њен гост, истакнути пијаниста и клавирски педагог са адресама у Аустрији и Ирану Хафез Бабашахи.

У суботу, 12. октобра, биће одржан концерт трија који чине Един Карамазов /лаута/, Дани Бошњак /флаута/ и Александар Милошев /виолина/.

Четврти дан фестивала биће посвећен виолончелу и клавиру, а у госте долазе солисти са Академије у Новом Саду - виолончелиста Марко Милетић и пијаниста Михајло Зурковић.

Завјесу на други Интернационални музички Фестивал "Јесења соната" у понедјељак, 14. октобра, спустиће чувена италијанска пијанисткиња Елиза Tомелини, прва жена пијаниста која је извела прву верзију Листових трансценденталих концертних етида из 1838. године у аутентичном извођењу.