ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/10/2019

ПОДСТИЦАЈИ ПРОИЗВОЂАЧИМА ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ

 

НЕВЕСИЊЕ, 14. ОКTОБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас током посјете општини Невесиње да подстицаји Владе Српске произвођачима у Невесињу дају резултате и да ће Влада својим мјерама и даље подржавати развој пољопривреде.

 

Пашалић се у Невесињу састао са начелником општине Миленком Авдаловићем и обишао два пољопривредна предузећа, поручивши да ће Влада својим мјерама и даље подржавати развој пољопривреде.

"У Невесињу смо закључили да овај крај има добар потенцијал за развој пољопривреде. Подстицаји које Влада Републике Српске даје произвођачима у Невесињу дају резултате, а и подстицаји расту. У 2018. по основу подстицаја за млијеко произвођачима је исплаћено више од 1,2 милиона КМ, а годину прије је било испод милион", рекао је Пашалић у Невесињу.

Он је нагласио да су то добри показатељи да се пољопривреда у Невесињу развија.

"Видимо да се у Невесињу, осим сточарства, развија и воћарство. Невесиње има предности и могу да се производе сорте воћа које касније дозријевају и те врсте су захвалне и за сушење", рекао је Пашалић.

Он је навео да је данас посјетио и мљекару "Пађени" у Билећи, те разговарао и са представницима неколико мањих мљекара.

"Са мљекаром `Пађени` договорили смо набавку 200 јуница тако што ће већину средстава обезбиједити министарство и мљекара, а један дио произвођачи. Мљекара на тај начин шири производњу и осваја тржиште не само у региону, него и земљама Скандинавије", рекао је Пашалић.

Он је додао да само та мљекара у Билећи прерађује 60.000 литара млијека дневно, али и да у другим општинама расте производња млијека.

"У Републици Српској ћемо ове године завршити годину за 120 милиона литара откупљеног млијека што је више у односу на претходне године. Имамо стабилан сектор који ћемо подржавати и даље. Све друге мјере осим набавке јуница биће на располагању нашим мљекарима, а то је премија 0,25 фенинга по литру, средства за узгој јуница, регресирани дизел, средства за набавку опреме и друго", нагласио је Пашалић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је на састанку разговарано о помоћи Владе овој општини. "Оно што охрабрује јесте да расте производња млијека. Ове године је пет милиона литара млијека предато прерађивачима", рекао је Авдаловић.

Он је навео да је министра упознао да су у Невесињу повећани засади воћа, а да је повећан број грла ситне стоке, али и узгој љекобиља.

Авдаловић је нагласио да је у прошлој години Министарство пољопривреде у општину Невесиње уложило више од 1,5 милона КМ подстицаја, а општина више од 250.000 КМ.

Он је додао да се на подручју Невесиња око 4.000 газдинстава бави пољопривредом.

Пашалић и Авдаловић обишли сушару "Анђелић" и "МДД" компанију која је засадила нове воћњаке на подручју ове општине.