ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 16/10/2019

БЕНОВИЋ: ЉУБАВ КОЈА НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ

 

Мирослав Беновић влада вјештинама које су у вези са појмовима: ланац, панични дављеник, инцидент приликом роњења, превртање чамца, спасавање у тиму...

 

Приредила: Зорица СИМЕУНОВИЋ

БИЈЕЉИНА, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Мирослав Беновић - ронилац, припадник Цивилне заштите и дугогодишњи предсједник Ронилачког клуба "Наутилус" из Бијељине, стекао је потпуно знање из ове области на обуци у Санкт Петербургу и сада је експерт за спасавање у поплавама.

Беновић је активно учествовао у спасавању становништва Семберије током поплава 2010. и 2014. године.

"Љубав према води и послу којем сам посвећен готово три деценије немају границу. Све знање које сам стекао у Санкт Петербургу, различитим активностима, прво сам пренио својим члановима Клуба, гдје смо као уигран тим демонстрирали технике спасавања", наводи Беновић за Срну.

У Русију одлази 2016. године, гдје га је на обуку послала Република Српска. Враћа се са сертификатом специјализованог спасиоца на води и под водом у зимским условима, који је добио од Министарства за ванредне ситуације Санкт Петербурга.

Мирослав Беновић влада вјештинама које су у вези са појмовима: ланац, панични дављеник, инцидент приликом роњења, превртање чамца, спасавање у тиму...

"По повратку из Русије, гдје сам боравио захваљујући властима Српске, које су у мени препознале човјека спремног на све жртве, али и жељног нових сазнања у овој области, ове активности и вјештине пренијели смо на ниво локалне заједнице, заједно са Клубом `Трб`, који се укључио у акцију, и, наравно, уз органе Цивилне заштите локалне заједнице", напомиње Беновић.

Он је поносан на чињеницу да је акција обуке настављена и проширена и на регионалном нивоу, гдје је тада било чак 40 учесника из Добоја, Шамца, Tузланског кантона, Дома здравља Бијељина, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те Републичке управе цивилне заштите, која је, такође, имала представнике на свим вјежбама.

Заљубљеник у воду, ронилачке вјештине, одан природи, спасавању и помоћи људима, Беновић, којег осим Сембераца препознају у региону и шире, каже да су и ове године чланови Ронилачког клуба "Наутилус" били гости у Шапцу на "Данима ронилаштва", гдје су демонстрирали технике спасавања.

"Све наше вјежбе могу се видјети на `Јутјубу` када у претрагу укуцате `показна вјежба `Наутилус` дрон`", каже Мирослав, који вјерује да његова знања могу усвојити многи.

У бијељинској Подручној јединици цивилне заштите, каже Мирослав, ускоро ће бити формирана специјалозована јединица за одбрану и заштиту од воде и на води, у којој ће своје мјесто наћи десетак људи обучених за овај посао, искусних ронилаца и спасилаца.

"Надам се да ћу коначно у својој земљи и граду радити овај посао, који је за мене прво љубав, те да ћу коначно бити спојен са породицом, од које сам, отишавши трбухом за крухом у Црну Гору, одвојен већ годинама", наводи Беновић.