ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/10/2019

МОГЕРИНИ: УЈЕДИЊЕЊЕМ ЕВРОПЕ ОНЕМОГУЋИТИ РАТ НА КОНТИНЕНТУ

 

ЛОНДОН, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је данас да ће Европа бити снажна глобална сила само уколико се заврши посао на стабилизацији континента и да избијање рата постане немогуће на подручју цијелог Старог континента.

 

Она је у свом говору на Универзитету у Оксфорду истакла да када би поменула да у Европи влада мир скоро 70 година, увијек је неко подсјети на то да су ратови на Балкану окончани прије нешто више од 20 година.

"Да би рат постао немогућ унутар нашег континента, неопходно је да ујединимо Европу и да Балкан доведемо унутар ЕУ", нагласила је Могеринијева.

Могеринијева је подсјетила на успјехе остварене у протеклим годинама попут споразума између Грчке и Сјеверне Македоније, те да су реформе спроведене широм региона, упркос проблемима у разговорима између Београда и Приштине.

Према њеним ријечима, у региону влада нова освијештеност како међу лидерима тако и народима да је међусобна сарадња много боља од сукоба.

Она подсјећа и да је то основни принцип који се налази у самом коријену првих корака ка ЕУ, након Другог свјетског рата.