ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/10/2019

НАЧИЊЕН ПРВИ КОРАК НА АКТИВИРАЊУ ЦЕНТРА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

 

СОКОЛАЦ, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да ресорно министарство жели да ревитализује Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју на Сокоцу, у коме би се производио безвирусни сјеменски кромпир.

 

Пашалић је након састанка на Сокоцу са начелником те општине Милованом Бјелицом, изјавио да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде жели да ревитализује ову научно и стручну институцију, прије свега због потенцијала ове и сусједне Рогатице, али и других општина у окружењу, које имају потенцијала у производњи кромпира и сусрећу се са проблемима увоза садног материјала.

Он је напоменуо да је тренутно Центар у саставу Пољоривредног института Српске, према одлуци Владе од прије шест година, али тај вид организације није дао очекиване резултате.

"Сада разматрамо могућност да поново издвојимо тај центар као засебну организациону јединицу која би се бавила производњом безвирусног садног материјала кромпира", рекао је новинарима Пашалић.

Он је навео да ресороно министарство има већ одређене контакте и са међународним организацијама које би финансирале ревитализацију тог центра, у што би се укључила и Влада и помогла Центар на Сокоцу као што помаже бројне институте, факултете и заводе.

Пашалић је нагласио да је данашњи разговор са представницима општине Соколац први корак ка активирању Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју на Сокоцу.

Бјелица је захвалио Влади Српске што су ресорна министарства подржала све пројекте које је упутила ова локална управа, као и за настојање да се ревитализује Центар за унапређење пољопривреде.

Он је нагласио да је посјета министра Пашалића за општину Соколац веома битна јер у овој локалној заједници доминирају шумарство и прерада дрвета и пољопривредна производња.

Бјелица је нагласио да би Центар за унапређење пољопривреде на Сокоцу, осим производње безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена крмног биља, требало да има истраживачку, едукативну и комерцијалну функцију како би могао да буде самоодржив.

"Ми смо имали потпуну подршку Владе Српске у ревитализацији овог центра, али се у то укључио и ФАО /Организација УН за храну и пољопривреду/ и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, али нису постигнути жељени резултати. Ми смо опредијељини да се овај центар региструје као посебан институт у надлежности Владе Српске и сигурно би тако имао будућност", рекао је Бјелица.

Он је подсјетио да је Влада Српске, на приједлог локалне заједнице, додијелила Центру на кориштење земљиште на Гласиначком пољу.

На данашњем састанку министра Пашалића са представницима општине Соколац и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна једница Соколац, разговарано је и о другим темама из области пољопривреде, шумарства и водопривреде у овој локалној заједници.