ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/10/2019

ПОДРШКА СТАВУ БЕОГРАДА И ВУЧИЋА О КОСМЕТУ

 

БЕОГРАД, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је рјешавање питања Косова и Метохије државно питање Србије, да ће он поштовати став Београда и стати иза те одлуке, те да се до рјешења мора доћи дијалогом.

 

Он је нагласио да подржава напоре предсједника Србије Александра Вучића, наводећи да је Вучић политичар који ће изградити консензус или већинско мишљење Србије о том питању.

Додик је подсјетио да Република Српска није дала БиХ да призна самопроглашено Косово, што је, како каже, логично јер ако Србија не пристаје на то да је Косово држава, како може Република Српска да пристане.

"Косово и Албанија се, колико видим, све више интегришу и дијеле заједничке политичке вриједности у том погледу. Ја чак мислим да је то нормално. А, зашто онда није нормално да ми Срби из Републике Српске пратимо оно што је Србија", упитао је Додик.

Он је у интервјуу за албанску TВ "Клан" рекао да не вјерује да је могуће да БиХ опстане, и да БиХ опстаје зато што је то међународни пројекат, а све што је било међународни пројекат у историји - мијењало се, преноси Танјуг.

Додик је нагласио да БиХ не представља вољу народа у њој. "Хрвати су незадовољни јер су им укинута права која су имали Дејтонским споразумом, Срби због тога што су Српској одузета многа овлашћења, а Бошњаци би најрадије своју републику, без етничких ознака, што је показала декларација Бакира Изетбеговића", рекао је он.

Према његовим ријечима, незадовољна је и међународна заједница, јер још покушава да влада истим принципима као прије 20 година.

Наводећи да је дјеловање СНСД-а у Српској доминантно, Додик је рекао да поштује Дејтонски споразум, али да је БиХ у кризи, можда и већој него након рата 1996. године, те да сигурно он за то није крив.

На питање новинара да ли је према његовом мишљењу БиХ неријешен проблем, Додик је рекао да је, самом чињеницом да је конституисана послије рата, БиХ неријешен проблем.

"Нисам авантуриста и не правим план нити га заснивам на рату, већ на политикама које имају подршку народа. Ја не манипулишем тим, људи добро знају да је оно што им кажем у кампањи или јавно, тако и да не може да буде ево неког Американца или Британца и да треба да се препаднемо", рекао је Додик.

Он је оцијенио да данас сви теже да се очува мир, али да у суштини у БиХ нема базичног консензуса ни о чему, те да се једино Нова година и 1. мај обиљежавају као интернационални празници, док све друге празнике један народ слави као комеморацију, а други као побједу.

На констатацију новинара да се углавном упире прстом у Србе и спомиње Сребреница када се говори о рату у БиХ, Додик је рекао да је Сребреница велики злочин, али и велика манипулација.

"Не стојим ни иза једног Србина који је у име Срба починио злочин, било кад и било гдје. Tо није моја орбита, то нису људи које ја славим. Сребреница је велики злочин, али и велика манипулација и вјерујем да ће једног дана истина изаћи на видјело", истакао је Додик.

На питање да ли постоји могућност да се Република Српска отцијепи и припоји Србији, Додик је поновио став да је то могуће и упитао зашто је дозвољено да се направи стереотип да Косово може у перцепцији Запада да буде држава, а Српска не може, када су локални услови готово идентични.

"Сматрам да ми имамо право по повељи УН, која каже да народ има право на самоопредјељење. А, ваљда не треба да доказујем да српски народ има карактеристику народа, бар то није спорно. Вјерујем да ће српски народ имати прилике да се одлучи о томе", рекао је Додик.

Он је додао да бошњачка политичка елита гријеши зато што не даје никакве гаранције Србима да би могли да се осјећају добро у БиХ и жели да наметне своје мишљење Србима и Републици Српској.

На питање какве односе у региону предвиђа, Додик је рекао да не очекује сукобе, јер регион мора да буде изван глобалних кретања.