ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/10/2019

ПРОИЗВОЂАЧИМА МЛИЈЕКА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ УПЛАЋЕНО 500.000 КМ ПОДСТИЦАЈА

 

СОКОЛАЦ, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је ресорно министарство у прошлој години из средстава подстицаја уплатило више од 800.000 КМ пољопривредницима на подручју Сокоца, од чега више од 500.000 КМ произвођачима млијека.

 

Он је навео да је на данашњем састанку са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом констатовано да пољопривреда у овој локалној заједници напредује и да је тренутно најважнији сектор који треба додатно унапређивати.

Пашалић је додао да се на подручју ове општине, у сарадњи са ресорним министарством, реализује неколико пројеката, међу којима је и набавка око 200 јуница за потребе мљекара.

Он је нагласио да ће у финансирању набавке највећим дијелом учествовати Министарство пољопривреде, затим локална заједница, произвођачи млијека и Мљекара "Пађени".

Према његовим ријечима, овај пројекат се разрађује у свим општинама Српске у којима ова мљекара из Билеће врши организовани откуп.

Говорећи о ситуацији у области шумарства, Пашалић је нагласио да је кадровским промјенама у организационим јединицама Јавног предузећа "Шуме Српске" обухваћено и соколачко газдинство "Романија", што има за циљ стабилизацију, јер су шуме важан ресурс на овом подручју.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске помогло локалну власт у рјешавању низа нагомиланих проблема из претходног периода.

Он је истакао да је захваљући тој подршци производња млијека на Сокоцу повећана на више од 2.500.000 литара испоручених мљекарама у прошлој години, док је прије седам година била мање од милион литара.

Бјелица је рекао да је слична подршка стигла и код оживљавања фарме "Романија" у којој сада има 100 музних грла, у реализацији пројекта пластеничке производње, набавци јуница и санацији сабирних центара за млијеко на терену.

Он је подсјетио да су стручњаци Акционе групе за Соколац, Рогатицу и Хан Пијесак из области пољопривреде успјели да брендирају романијски кајмак и да ће радити на брендирању меда, јагњетине и домаће ракије крушке.

Према његовим ријечима, ресорно министарство је дало подршку покретању производње са новим инвеститорима у "Новој Романији" и предузећу "Инвест градња", који се баве финалном прерадом дрвета.

Он је навео да подржава приједлог новог закона о шумама према коме се обавеза Јавног предузећа "Шуме Српске" према локалним заједницама не мијења, али су релаксирани услови утрошка средстава од продаје шумских дрвних сортиманата.

Према информацијам којима Бјелица располаже, у соколачком Шумском газдинству "Романија" за девет мјесеци ове године остварен је позитиван резултат од 20.000 КМ, умјесто ранијег губитка.

Он је додао да на Сокоцу функционише пет фабрика за производњу пелета чији је укуни капацитет 50.000 тона на годишњем нивоу и нагласио да је у прошлој години у области шумарства и прераде дрвета запослено око 400 људи.