ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/10/2019

ПРОБЛЕМЕ ДНС-а И СНСД-а НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ НЕ ПОДИЗАТИ НА РЕПУБЛИЧКИ

 

БАЊАЛУКА, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - Лидер СНСД-а Милорад Додик позвао је вечерас ДНС да редукује политике тако да и даље са СНСД-ом држи власт на нивоу Републике Српске, заједнички наступа на нивоу БиХ, а да се локалним организацијама ове двије партије препусти да договарају своју сарадњу.

 

"Негдје ће сарадње бити, негдје неће, али то не би требало, као ни прије, да буде разлог да се проблем диже на ниво Републике Српске", рекао је Додик.

Он је за Радио-телевизију Републике Српске истакао да се проблем појавио у неким локалним односима СНСД-а и ДНС-а, прије свега у Приједору.

"Са ДНС-ом смо и раније имали турбулентних тренутака, али лидер ДНС-а Марко Павић и ја смо увијек говорили да оно што имамо на нивоу Српске не може бити оптерећено локалним проблемима. Постигли смо са њима споразум о заједничком раду, направили коалицију и дефинисали шта коме припада од постављења. Дио је урађен, други дио нико не спори и биће постављени", појаснио је Додик.

Он је рекао да ДНС има одређене људе који праве атмосферу неких нових могућности, због чега су и доживјели раскол и вјероватно ће га доживјети још једном уколико се удаље од позиције власти.

"Ја им то не желим, али морам поручити да ће им се то догодити, без обзира како они то схватили. Нисам против тога да ДНС и СНСД и у Приједору и у свим општинама сарађују, ако то наше локалне организације хоће, али нисам спреман да жртвујем нашу организацију и њен рад зато што не може да се постигне договор", појаснио је Додик.

Он је навео да је у два наврата био у Приједору и покушао да се дође до договора, при чему су направили план који се није реализовао и ту је негдје крив ДНС, а негдје СНСД.

"Атмосфера међу њима је таква да очигледно нема могућности за договор", оцијенио је Додик.

Он је подсјетио да је и СНСД у одређеним ситуацијама на локалном нивоу трпио.

"СНСД је трпио када је осам претходних година ДНС имао коалициону сарадњу са влашћу у Добоју коју је држао СДС. Има података који говоре - да је ДНС прије осам година подржао нашег кандидата у Бијељини ми бисмо побиједили, али није то урадио. Ми смо и даље наставили сарадњу са њима на глобалном нивоу", подсјетио је Додик.

Додик сматра да многи желе да коалиција СНСД-а и ДНС-а буде пољуљана.

"Има људи и у СНСД-у и у ДНС-у да то желе, а поготово ови са стране. Лидер СДС-а Мирко Шаровић већ шаље неке поруке", рекао је Додик.

Коментаришући наводе да су неслагања са ДНС-ом тражили појединци из Сарајева преко Шаровића како би изашли из коалиције и направили нову са петим српским гласом у Представничком дому из ДНС-а, односно гласом Ненада Нешића, Додик је рекао да они /СДС/ без обзира што немају изборни резултат иза себе, покушавају да буду нешто.

"Њима треба тај пети глас. Покушали су и са неким другим, али нису прошли до сада. Одлука да ли ће Нешић или неко други прихватити да иде са Шаровићем, њихова је ствар, али пошто је то дио разговора на нивоу Републике Српске и заједничког наступа на нивоу БиХ, уколико се то догоди, неће излазити ДНС, него ће бити одстрањен из власти", поручио је Додик.

Он је додао да то није пријетња, већ принцип: "Или смо заједно или нисмо".

"Вјерујем да је Нешић изложен озбиљним притисцима, али мислим да је ријеч о човјеку који може рационално процијенити, па нека одлучи сам. Сврстати се на ту страну значи да си против Републике Српске. То значи да су затворили врата СНСД-у, јер ми нећемо из одговорности према Републици Српској остати имуни према том питању", додао је Додик и додао да сви имају право на свој избор.