ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/10/2019

ДОДИК: ГЛАВНУ РИЈЕЧ ВОДЕ ЕНТИТЕТИ

 

БАЊАЛУКА, 18. ОКTОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у БиХ, према Уставу, главну ријеч воде ентитети и да само оно што они договоре може бити политика на заједничком нивоу.

 

Додик сматра да лидера СДА Бакира Изетбеговића треба подсјетити на члан Устава у којем се наводи да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

"Онда би Изетбеговић све учинио да се постигне барем базични договор између ентитета и народа, а не да покушава да реализује декларацију СДА и фаворизује ниво БиХ који не постоји и апсолутно није надређен Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/", рекао је Додик синоћ за РТРС, коментаришући Изетбеговићеву изјаву да ће статус кво у погледу формирања власти БиХ трајати "док СНСД не схвати да ентитет не може командовати држави".

Додик је нагласио да Изетбеговић неће ту врсту усаглашавања политика и заједништво, те да тражи себи полтроне, а не партнере.

"Налази их у Српској и ти људи са различитих позиција покушавају да шаљу ружне поруке о Републици, попут оних о наводним паравојним формацијама и Црнаткових да СНСД води у рат", навео је Додик.

Он је рекао да лидери СДС-а Мирко Шаровић и ПДП-а Бранислав Бореновић сада покушавају да кажу да имају већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ од 22 гласа и да могу нешто да створе.

"А, ето, тамо је СНСД као неспособан и не може то урадити, иако је странка коју водим добила већину на прошлим изборима, освојила власт у Српској и има двотрећинску подршку Влади", рекао је Додик.

Он је додао да су, након избора, на вријеме конституисане институције, те да власт реализује бројне пројекте у великом броју општина и градова Српске.

"С друге стране, маргиналне и пропадајуће партије, попут СДС-а и ПДП-а немају никакву одговорност према народу. Позваће се на то да као нешто покушавају да ураде, али то је лажно када је ријеч о њиховом дјеловању у посљедњих пет година на заједничком нивоу власти, гдје је са њихове стране видљива спирала издаје националних интереса Српске, омаловажања Срба и сматрања да је то малоуман народ који не види о чему се ради", објаснио је Додик.

Он је рекао да и ранија политика Младена Иванића и ПДП-а о прихватању преношења важних надлежности Републике Српске на ниво БиХ говори да је ријеч о људима који имају потребу да се некоме допадну.

"Онда не чуди чињеница да исти приступ има његов насљедник или потрчко Бореновић", рекао је Додик.

Коментаришући изјаву лидера ПДП-а да је ова странка за редуковани Акциони национални план, Додик је рекао да је Бореновић капитулирао, те поновио да је став Српске војна неутралност.

"Тај план значи активација пута ка НАТО-у. Када крене први корак више не питају хоћемо ли унутра или нећемо, већ је НАТО тај који ће рећи данас сте примљени. Тај први корак не смијемо урадити, јер је то капитулација и врста издаје", каже Додик.

Он је поручио да ће се Српска уважавати и да ту не може прича о уласку у НАТО.

"Немојте нас чекати, нећете добити то што хоћете. Можете бити у статусу кво колико хоћете, он одговара као доказ неспособости БиХ да живи", рекао је Додик.

Он је додао да се у овом тренутку ради о важним егзистенцијалним и политичким питањима Срба у БиХ који треба да схвате да Шаровић и Бореновић врше додатну, продужену издају српских националних интереса у смислу подршке идејама Изетбеговића и СДА о поменутом статусу кво.

Додик је рекао да је у ФБиХ главна тема Изборни закон и реформа на том плану која мора да се деси јер је хрватски народ мајоризован и прегласан.

"То је нешто што спремају и нама у некој варијанти. И када бисмо пустили Бореновића и Шаровића да иду својим путем издаје, као што нисмо, сигурно бисмо дошли у позицију да и ми будемо мајоризовани као што су Хрвати. Дакле, треба омогућити да у ФБиХ Хрвати бирају свог члана Предсједништва, а не да то раде Бошњаци", појаснио је Додик.

Он је констатовао да БиХ није ни требало да постоји као држава, јер је измишљена у тада побједничком либералном дијелу америчке администрације, иако је било оних у САД који су и прије Дејтонског споразума заговарали да се та земља на реалним основама подијели.

Додик је навео да су либерални идеалисти САД тада рекли да се мора показати да људи у БиХ могу заједно, те да су с тим циљем упрегнули сву војну, политичку и финансијску силу, иако нико у то вријеме није вјеровао у могућност да БиХ може да преживи.

"И послије свега тога, нису ништа урадили. Данас је БиХ сама себи доказ да није требала постојати јер би развој засебних заједница и држава - Српске, Херцег-Босне и неке Босне коју би имали муслимани - сигурно био успјешнији и напреднији него што имамо. Овдје се све кочи и причу о статусу кво могу заговарати само они који имају идеално стање у друштву. Зар је ово идеално и да ли је могуће да тај статус неко тражи?", упитао је Додик.

Он је рекао да Република Српска није за такав статус, нити за "прогрес" који заговара Изетбеговић.

"Ми смо за то да се увиди да БиХ не може да функционише, што је једино реално. Треба да се омогући да Хрвати имају свој ентитет или државу која ће се звати Херцег-Босна. Српска треба да има статус да слободно одлучује куда ће се кретати, а Бошњаци би могли да се организују у преосталом дијелу који контролишу. То могу да назову Босном и покушају да се концентришу око помоћи муслиманских земаља јер би данас, можда, били далеко успјешнији", навео је Додик.

Он сматра да се стагнација и пропадање БиХ ничим не могу спријечити.

"Она је накриво рођена, није интерес народа, већ експеримент и покушај да се од ње направи нешто одрживо. То није успјело. Изетбеговићева визија је БиХ у којој не постоји Српска, већ ће то Алах уређивати, а не реални политички договор. Они не подносе избор Милорада Додика, да Српска има власт и да постоји, што су и навели у декларацији СДА", каже Додик.

Додик је напоменуо да је под санкцијама САД јер је говорио да је БиХ подијељена и у кризи, те да би је требало подијелити ако се не може развијати у оквирима Дејтона.

"То и данас мислим. А ником ништа кад они /политичко Сарајево/ напишу нешто против Дејтона и Устава, попут - нема ентитета, Дејтона, договора, морају постојати Босанци и босански језик", рекао је Додик.

Он је додао да су му поједини високопозиционирани људи САД говорили да мора да схвати да су Бошњаци већински у БиХ и да морају доминирати "државним пословима", а да ће Срби и остали бити заштићени кроз права мањина.

"Ја сам им рекао `довиђења и пријатно` и да немам шта с њима да разговарам. И зато сам лош момак", рекао је Додик.

Он је додао да је зато и искреирана превара путем лажног пописа у коме је до 200.000 људи измишљено и евидентирано да би се показало да су Бошњаци већина у БиХ.

"И то прихватају европске институције и нама причају о поштењу, владавини права и много чему другом. Сви знају да је то превара", навео је Додик.