ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура18/10/2019

ПРЕДСTАВЉЕНА АНТОЛОГИЈА "ЗЛАТНИ ВЕК СРПСКОГ ПЕСНИШТВА"

 

БАЊАЛУКА, 18. ОКТОБРА /СРНА/ - У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци вечерас је промовисано друго издање антологије "Златни век српског песништва", у којем је се налазе пјесме 33 аутора.

 

Приређивач антологије Селимир Радуловић рекао је да се златни вијек пјесништва у наслову односи на вијек који је дао велике српске пјеснике, од Лазе Костића до Драгана Јовановића Данилова.

"Ово није хрестоматија, нити пресјек, ово је књига која се грана и снажи од песме до песме, те од песника до песника", рекао је Радуловић новинарима.

Он је напоменуо да истином опсједнут савремени пјесник опомиње савременог човјека да је своју кућу окренуо наопако, те да је треба поставити на прави начин.

"Начела којих сам се држао при избору песника била су да се код њих покаже та линија митотворства, те да се види да на релевантан начин комуницирају са ризницом старих стихова и да постоји песничка снага", рекао је Радуловић.

Он је навео да је ово друго издање, које је допуњено стиховима још осам пјесника у односу на прво, које је објављено 2010. године.

Један од говорника на промоцији и писац Ђорђо Сладоје истакао је значај антологије јер се у њој налазе најбоље пјесме појединих пјесника из различитих периода, те самим тим говори о важним стварима до којих савременом човјеку није претјерано стало.

"Поезија одувијек поставља важна питања смисла живота, те симболички осмишљава живот и ономе ко је чита проширује видике и открива бољу и љепшу страну живота", рекао је Сладоје.