ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/10/2019

ДОДИК И ЦВИЈАНОВИЋЕВА ПОЗВАЛИ МЕДВЕДЕВА ДА ПОСЈЕТИ СРПСКУ

 

БЕОГРАД, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су он и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић на синоћњем састанку у Београду позвали руског премијера Дмитрија Медведева да посјети Бањалуку и Републику Српску.

 

Додик је рекао да је Медведев изразио жељу да дође, јер никада није био у Бањалуци.

"Остало је да се ради на том питању", рекао је Додик синоћ новинарима у Београду и додао да би се у Српској радовали када би се то десило.

Он је оцијенио да је вечерашњи разговор са премијером Руске Федерације био пријатељски и веома битан са становишта Републике Српске.

Додик је рекао да Русија и Република Српска у континуитету имају добру сарадњу на економском и политичком плану.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је веома важно да Руска Федерација разумије ситуацију у БиХ и да дјеловањем у Савјету безбједности УН путем свог амбасадора објасни комплетну ситуацију са становишта чињеница, а не са становишта спекулација, како то најчешће чини високи представник у БиХ.

"Наравно да је то била тема разговора, пошто ће почетком новембра бити одржана сједница Савјета безбједности о БиХ. Веома је важно да очувамо пажњу Руске Федерације по овом питању", рекао је Додик.

Додик каже да је упознао премијера Руске Федерације да годину дана након избора није формирана власт на нивоу БиХ, као и да су Бошњаци нашли разлог да ставе питање чланства у НАТО прије било каквих могућности да се формирају институције власти.

Он је навео да је на састанку било ријечи о крупним питањима као што су гасовод и рад рафинерије.

"Апсолутно су спекулације да рафинерија, односно `Нестро`, не ради. Они ће наставити да раде. Прилагођаваће своју пословну политику околностима", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, најважније је да ће бити задржана радна мјеста и да ће обим посла у оквиру предузећа "Нестро" бити очуван и појачан.