ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/10/2019

ОБИЉЕЖЕНО 77 ГОДИНА ОД СТРАВИЧНОГ ПОКОЉА ЦИВИЛА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

 

ПРИЈЕДОР, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - У Великом Паланчишту код Приједора данас је обиљежено 77 година од стравичног покоља 402 српских цивила из овог и на десетине из сусједних села које су усташе убиле у ноћи између 20. и 21. октобра 1942. године без иједног испаљеног метка.

 

Предсједник СУБНОР-а из Приједора Вељко Родић подсјетио је да су усташе под командом извјесног поручника Батинића прво два дана доводили цивиле, највише жене, дјецу и старце, остављали их заробљене на одређеним локацијама, а онда без било каквог повода извршили покољ над њима.

Он је истакао да је једна група усташа била задужена била да лупају у канте и бурад да се не би чуо јаук.

"Ту није био испаљен ни један метак. Највише је убијено становништво које се затекло код кућа, а партизани нису били у близини да заштити нејач. Велико Паланчиште је у Другом свјетском рату изгубило 48 одсто становништва и било избрисано са географске карте од октобарског покоља", рекао је Родић.

Он је поручио да неће дозволити да ове жртве буду заборављене, те напоменуо како сваке године евоцирају успомене на њихово страдање.

Ноћ између 20. и 21. октобра 1942. године многи сматрају да је била друга офанзива непријатељске војске на Козари. Усташе су без употријевљеног ватреног оружја, ножевима, сјекирама, маљевима и вјешањем убиле 464 становника Великог Паланчишта и сусједног Јеловца, међу којима је било 226 дјеце узраста до 17 година.

Ово је био један од најмонструознијих злочина које су усташе извршиле у овом дијелу Поткозарја.

У тој ноћи потпуно су угашена и нестала породична огњишта 26 породица, а у 23 породице покољ је преживио само један члан. Наредних двадесетак година из ових поткозарских села није било младића стасалих за војску. Тек први младић из овог краја у војску је отишао шездесетих година прошлог вијека.

У Другом свјетском рату у Великом Паланчишту страдало је 536 становника српске националности од укупно 1.080 становника, према попису из 1941. године.

Данас су на спомен-костурницу на партизанском гробљу и гробљу жртава фашистичког терора на Пухаринама у Великом Паланчишту положени вијенци.

Била је ово прилика и да се окупљени присјете бораца са овог подручја који су страдали током Другог свјетског рата, као једном од највећих стратишта под Козаром.

У близини спомен-костурнице прије двије године подигнута је црква Светих апостола Петра и Павла посвећена паланчишким мученицима.