ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/10/2019

ОВЕ СЕДМИЦЕ СЕ ОБИЉЕЖАВА 50 ГОДИНА ОД КАТАСТРОФАЛНОГ ЗЕМЉОТРЕСА

 

БАЊАЛУКА, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Педесет година од катастрофалног земљотреса који је 27. октобра 1969. године потпуно разорио Бањалуку биће обиљежено ове седмице пригодним меморијалним програмом.

 

Централни догађај је изложба "Земљотрес у Бањалуци - 1969, солидарност, обнова и изградња", у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске, Архива Српске и Удружења архивских радника, која ће бити отворена 26. октобра у 19.00 часова у Банском двору.

У оквиру изложбе, на спољашњим зидовима Музеја савремене умјетности биће постављена инсталација дрвених стубова - дјело умјетника Драгослава Малинића, у знак сјећања на 15 жртава земљотреса, саопштено је из Градске управе.

Обиљежавање 50 година од катастрофалног земљотреса почеће у сриједу, 23. октобра, мултимедијалном поставком о животу у разореном граду током јесени 1969. и зиме 1970. године.

Први дио поставке чини изложба 24 репродукције фотографија и негатива које су од новембра 1969. до средине марта 1970. године снимили бањалучки фото-аматери Радивој Радановић, Александар Сјериков и Љубинко Бато Смољановић.

Други дио чини пројекција архивских филмова о бањалучком земљотресу које су током та четири и по мјесеца аматерским камерама снимили Ивица Куртовић, Миодраг Шобот и Љубинко Бато Смољановић.

Куриозитет ове мултимедијалне поставке је да фотографије и негативи, чије ће репродукције бити изложене, никада нису виђени у јавности, јер су претходних пола вијека били дио приватних колекција ових фото-аматера.

Организатор овог визуелног подсјећања на посљедице земљотреса је Филателистичко друштво Бањалука, уз подршку града Бањалука, а аутор је бањалучки колекционар и публициста Горан Бараћ.

Изложба ће бити отворена до четвртка, 31. октобра, радним даном од 8.00 до 20.00 часова.

У четвртак, 24. октобра, у 19.00 часова биће отворена изложба "50 година од земљотреса у Бањалуци 1969-2019" аутора Миленка Ђорђевића, у организацији Музеја Републике Српске.

За 26. октобар најављен је округли сто у организацији Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, у оквиру којег ће и Републички хидрометеоролошки завод имати презентацију о земљотресима на подручју Бањалуке.

У земљотресу 1969. године живот је изгубило 15 људи, а 1.117 је теже или лакше повријеђено. Материјална штета била је огромна.

На Тргу Крајине и данас се налази сат који је престао да куца 27. октобра 1969. године у 9.11 часова, и подсјећа на разорни потрес који је задесио Бањалуку прије пет деценија.