ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/10/2019

ЦИЉ ЗАКОНА О ЛИЈЕЧЕЊУ НЕПЛОДНОСТИ ПОВЕЋАЊЕ ПРОЦЕНТА УСПЈЕШНОСТИ

 

БАЊАЛУКА, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Општи циљ који се жели постићи усвајањем закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње је успјешније лијечење неплодности и повећање процента успјешности обављених поступака, речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

 

Доношењем овог закона, како су навели, биће створени услови за промоцију донирања и подизања свијести грађана о значају донирања, као и организовање здравствене установе за обављање лијечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње.

"Тиме ће бити повећан број случајева успјешног лијечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње и унапријеђен квалитет пружене здравствене заштите у складу са савременим стандардима медицинске науке и праксе, односно прописима ЕУ у овој области", навели су у ресорном министарству.

Као посебни циљеви усвајања закона наведено је уређење организационог система у области лијечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње и стварање јединствених услова за обављање ових поступака у складу са савременим стандардима медицинске науке и праксе, као и прописима ЕУ.

Посебни циљеви су и успостављање система квалитета и инспекцијског надзора, увођење јединственог информационог система у овој области, те подизање нивоа свијести грађана о значају донирања репродуктивних ткива или ћелија и ембриона.

У Министарству здравља и социјалне заштите су подсјетили да је лијечење неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње у примјени од 2007. године, а регулисано је Правилником о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту у којем су дефинисани критеријуми, као и начин како да брачни, односно ванбрачни супружници остваре ово право из обавезног здравственог осигурања.

То се, како је наведено, у пракси показало као недовољно рјешење јер није јасно дефинисана улога свих актера у поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње у смислу њихових права и обавеза.

"Нацртом закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње биће попуњена правна празнина у овој области, чиме ће бити онемогућене и злоупотребе. Биће обезбјеђена сигурна и квалитетна заштита права брачних, односно ванбрачних супружника, али и олакшан процес лијечења, што би могло резултирати повећањем броја обављених поступака биомедицински потпомогнуте оплодње, као и повећањем процента успјешности", истакли су у Министарству здравља и социјалне заштите.

До сада није постојала ни могућност оплодње која се спроводи у случајевима када у поступку биомедицински потпомогнуте оплодње није могуће користити властита репродуктивна ткива или ћелије, зиготе и ембрионе једног од брачних, односно ванбрачних супружника, па је неопходно користити донирана репродуктивна ткива или ћелије и ембрионе.

Такође, нису биле јасно дефинисане установе које се могу бавити лијечењем неплодности поступком биомедицински потпомогнуте оплодње, створени услови за организовање научноистраживачког рада у овој области, нити за организацију промоције донирања репродуктивних ткива или ћелија и ембриона, као ни банке репродуктивних ткива или ћелија и ембриона.

Нацрт закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње налази се у материјалима за засједање Народне скупштине Републике Српске, које је заказано за сутра.