ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/10/2019

ПОТРЕБАН НОВИ ЗАКОН О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

 

БАЊАЛУКА, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Савјета за социјалну политику ПДП-а Бојан Арула сматра да је потребно донијети нови закон о социјалној заштити, који ће уредити сва питања - од дјелатности социјалног рада, права, услуга, стручних радника, оснивање коморе социјалне зштите.

 

Арула је на конференцији за новинаре у Бањалуци оцијенио да је садашњи неквалитетан и неуставан, а поједина рјешења у њему су застарјела.

Говорећи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, који би сутра требало да буде разматрана на сједници Народне скупштине Републике Српске, Арула је рекао да се проблем инвалиднина не може рјешавати у систему социјалне заштите, већ у систему пензијско-инвалидског осигурања из којег је избачен.

Он је навео да би у Приједлогу закона о социјалној заштити требало дефинисати да се плате запослених у дјечијим домовима финансирају из надлежног министарства.

Предсједник Форума жена ПДП-а Бањалука Дијана Јешић сматра да је предложени закон неуставан, јер садржи неколико дискриминација које се превасходно односе на лица са инвалидитетом.

"Овим законским актом крше се Закон о забрани дискриминације, Међународна конвенција о правима лица са инвалидитетом и Европска конвенција о људским правима", истакла је Јешићева.

Јешићева је напоменула да Устав Републике Српске предвиђа минимум социјалне сигурности, али да то још није законски дефинисано.