ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/10/2019

КРЕШИЋ: АЖУРИРАТИ СИСТЕМ УПРАВЉАЊА МИГРАЦИЈАМА

 

БАЊАЛУКА, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Замјеник министра безбједности у Савјету министара у техничком мнадату Мијо Крешић оцијенио је да је БиХ пред сложеном безбједносном пријетњом јер до данас није квалитетно одговорено на мигрантску кризу, истичући да треба ажурирати систем управљања миграцијама.

 

Крешић је изразио бојазан да мигрантска криза не прерасте у хуманитарну кризу у наредном периоду.

"Очигледно је повећан број улазака у БиХ у посљедње вријеме, да они све теже напуштају БиХ и одлазе према ЕУ и да се људи који су у доброј мјери изван строгог надзора и контроле концентришу у БиХ", рекао је Крешић новинарима у Бањалуци у паузи школе "Млади и безбједност" коју организује Мисија ОЕБС-а у БиХ у сарадњи са Интерресорном радном групом Савјета министара за праћење спровођења документа "Безбједносна политика БиХ".

Крешић сматра да брзо мора бити формирана нова власт која ће унаприједити систем управаља илегалним миграцијама.

Он је појаснио да је данашња школа организована за студенте правних и факултета политичких наука са универзитета у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Зеници, Тузли и Бихаћу који ће се едуковати о "Безбједносној политици БиХ" и изазовима у њеној примјени, те о темама везаним за реформу безбједносног сектора.

Према његовим ријечима, студентима ће бити представљена спољна политикa БиХ, безбједноснa и одбрамбенa политикa, унутрашњa безбједност, роднa перспективa, образовање, јавнa управa и остали аспекти безбједносне политике.

Начелник Управе за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Миле Шикман рекао је да је Управа домаћин Школе "Млади и безбједност" јер сматрају да су млади најважнији сегмент друштва када је ријеч о безбједности и због тога јако важно њихово учешће у оваквим и сличним пројектима.

Он је додао да ће у оквиру школе учесницима бити представљена Полицијска академија МУП-а Републике Српске.

"МУП Српске има комплетан и заокружен систем основне полицијске обуке, усаварашавања и специјалистичких обука", истакао је Шикман.

Он је навео да је у току школовање 21. класе, која броји 350 кадета.

"Паралелно радимо на обукама полицијског усавршавања, специјалистичким обукама. Данас у МУП-у постоји више од 130 различитих програма када је ријеч о курсевима и обукама са циљем да полиција буде што боље обучена како би могла одговорити свим безбједносним изазовима", прецизирао је Шикман.

Шеф Одјељења ОЕБС-а за безбједносну сарадњу Сузан Пенкса истакла је да у тој организацији вјерују да су млади значајан партнер у будућој реформи безбједносног сектора у БиХ.

Она је појаснила да ће полазници школе имати прилику да чују о "Безбједносној политици", миграцијама, одбрани и многим другим питањима.

"Програм ове школе имаће конкретан утицај гдје ће студенти имати прилику да израде своје приједлоге и закључке који ће бити прослијеђени радној групи, која ће те закључке прослиједити властима, тако да је то јединствена прилика за грађане ове земље да нешто овако и учине", изјавила је Пенкса.

Школа се одржава у периоду од 20. до 25. октобра у Бањалуци, Сарајеву, Коњицу и на Јахорини.