ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/10/2019

СЈЕДНИЦА ПРЕКИНУТА ЈЕР ЈЕ НЕОПХОДНО УТВРДИТИ ДОДАТНЕ ЧИЊЕНИЦЕ

 

САРАЈЕВО, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Замјеник предсједавајућег Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ Енес Обралија саопштио је да је сједница данас прекинута јер је неопходно утврдити додатне чињенице у поступку избора новог директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

 

Он је потврдио да је на данашњој сједници Независног одбора обављен разговор са свим кандидатима који су се пријавили на конкурс за избор новог директора Сипе.

"Сједница је прекинута, а наставак ће бити заказан након што добијемо одређене одговоре. Примили смо представку у којој се наводи да је Независни одобор спреман да свјесно крши законе ове земље фаворизујући једне, а занемарујући друге кандидате који наводо испуњавају услове за пензију. Донијели смо закључак да ћемо за сва четири кандидата провјерити да ли неко испуњава услове за пензију", рекао је Обралија.

Он је додао да ће након што буде утврђено ко испуњава услове за пензију бити утврђена ранг-листа која ће бити достављена министру безбједности у Савјету минситара у техничком мандату.

Обралија је напоменуо да је документација кандидата комплетна, те да је ријеч о суптилном питању.

"Након што добијемо одговоре излазимо са ранг-листом. Не могу говорити о именима, али ће провјере бити извршене за сва четири кандидата", појаснио је Обралија, додајући да на свијету нема тога због чега би свјесно кршио закон.

Независни одбор обавио је разговор са свим кандидатима који су прошли конкурс - актуелним директором Сипе Перицом Станићем, директором Полиције Републике Српске Дарком Ћулумом, бившим директором Сипе Гораном Зупцем, те полицијским службеником из Требиња Жарком Лакетом.

Чланови Независног одбора у септембру су размотрили пријаве пристигле на конкурс за избор директора Сипе и утврдили да од пет пријављених кандидата четири испуњавају услове.

Одбачена је пријава полицајца из Бањалуке Његоша Јовановића.

Према процедури, Независни одбор доставља ранг-листу министру безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгану Мектићу и он је доставља Савјету министара који именује новог директора Сипе.

Актуелни директор Сипе Перица Станић, којем мандат истиче 5. новембра, након разговора је изјавио да је разговор са члановима Независног одбора прошао коректно и да су искусни људи који сједе у овом одбору.

"Уколико будем поново изабран за директора биће ми част, а ако не будем, неће бити никаква трагедија", кратко је рекао Станић.