ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет22/10/2019

ЛУВР ОБИЉЕЖАВА 500 ГОДИНА ОД СМРТИ ДА ВИНЧИЈА

 

ПАРИЗ, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Париски Лувр ове седмице отвара нову изложбу посвећену најпознатијем сликару у историји Леонарду Да Винчију, 500 година послије његове смрти.

 

Музеј се потрудио да направи изложбу која приказује овог умјетника и његово дјело на до сада најсвеобухватнији начин.

Изложба, која ће бити отворена у четвртак, 24. октобра, обухватиће радове из Лувровог трезора, али и из колекција других институција широм свијета. Биће приказано око 160 радова, пренио је АП.

Међу њима су и Да Вичнијева ремек-дјела, десетине студија и научних нацрта, као и дјела других умјетника из Да Вичијевог круга. Посјетиоци ће моћи да уживају у виртуелном дијелу изложбе, који се бави причом о "Мона Лизи".

"Жељели смо, да бисмо одали почаст овом умјетнику, да прикажемо цјелокупну каријеру Леонарда Да Винчија и његов развој и да објаснимо, на крају, смисао његовог живота", изјавио је куратор Винсент Делијеван.

Изложба ће трајати до 24. фебруара 2020. године. Посјетиоци морају да резервишу улазнице путем интернета унапријед, а Лувр је саопштио да је до јуче ујутру већ продао 220.000 улазница.

Припремање овог пројекта трајало је дуже од десет година, а покренут је када је Луј Франк, други куратор изложбе, превео Да Винчијеву биографију из ере ренесансе да би заокружио сазнања о сликаровом животу.

Делијеван је рекао да је Да Винчи био "универзални геније" јер је трагао за знањем и савршенством.

"Леонардо Да Винчи је један од оних ријетких људи чије нас личности фасцинирају, зато што је био универзалан. Математичари, специјалисти за геометрију, доктори, умјетници - сви виде дио себе у Лонарду", додао је Делувијан.