ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/10/2019

ТУРПЕИНЕН-САРИ: ХАШКИ ТРИБУНАЛ - "ЈАСЕНОВАЦ ДВА"

 

БЕОГРАД, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Хашки трибунал је "Јасеновац два" и представља само наставак пропаганде против Срба из деведесетих година прошлог вијека коју нико није успио да заустави, изјавила је фински психијатар и политичар Пирко Турпеинен-Сари.

 

Турпеинен-Сари је вечерас на Међународном сајму књига у Београду промовисала српски превод своје књиге о три национална хероја из финске и српске историје - маршала Густава Манерхајма, Кулерво Манера и српског генерала Ратка Младића од којих је сваки на свој начин битно утицао на судбину свога народа.

Она је истакла да је у књизи показала да је Младић жртва пропаганде, те да се људима у Финској данас манипулише више него раније.

Према њеним ријечима, иако Финска није чланица НАТО-а, финска Влада данас ради у корист остваривања циљева Алијансе, медији су у потпуности под утицајем те Алијансе, а у тој држави је основан центар за хибридни рат против Русије у поређењу са којим је "Гебелс био мало дијете".

Књига се бави и животним пут двије финске историјске личности - маршала Густава Манерхајма и политичара и борца за независност Финске Кулерво Манера.

Адвокат из тима одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића Горан Петронијевић рекао је да књига "касапин, кољач и комуниста" представља савршен спој психоанализе и анализе историје и њена главна вриједност је што ауторкино схватање историјских догађаја даје охрабрење да ће велики број људи када је прочита моћи да се запита да ли су истините тврдње о "злим Србима".

Петронијевић је критиковао чињеницу да је управа затвора у Хашком трибуналу одбила захтјев ауторке да посјети генерала Младића у хашком притвору, и пренио да је Хаг прије три мјесеца одбио и захтјев да аустријски писац Петер Хандке посјети Караџића.

"Требало им је осам дана да одговоре негативно и то са образложењем да ни Караџић, нити Хандке нису дали довољно уверавања да су њихови контакти били толико блиски да они дозволе посету", рекао је Петронијевић.

Он је навео да је у честитки поводом добијања Нобелове награде, сугерисао Хандкеу да се понови тај захтјев.

"Ако сада Хаг буде одбио, неће одбити Петера Хандкеа, недовољно познатог пријатеља Радована Караџића, него нобеловца Петера Хандкеа", рекао је Петронијевић.

Он је указао да је разлог таквом поступању Хашког трибунала у оба случаја то што су и Хандке и Турпеинен-Саријева људи са ауторитетом чији се глас чује, што је велика опасност за Хаг и оне који га подржавају.

"Зашто су то они урадили у оба ова случаја? Зато што су то људи са ауторитетом, који ће писати о томе, који неће ћутати. То су људи који се читају, чији се глас чује. То је оно што је основни проблем, што је највећи непријатељ тамним неистинама и непогодама које је Хашки трибунал изнедрио кроз своје пресуде", истакао је Петронијевић.

Промоцији су, између осталих, присуствовали и чланови тима одбране генерала Младића Бранко Лукић и Миодраг Стојановић, као и син генерала Младића, Дарко Младић.

Турпеинен-Сари годинама прати дешавања на Балкану, неколико пута је била бирана за посланика у Европском парламенту, а по завршетку мандата радила је као стручни сарадник у Комисији за испитивање тортуре и кршења људских права.

Њен блог свакодневно посјећује 1.000 до 1.500 читалаца.