ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 24/10/2019

ОРГАНСКИ БИЈЕЛИ ЛУК БЕЗ СЕРТИФИКАТА ТЕШКО ПРОНАЛАЗИ КУПЦЕ

 

Породица Планинчић произвела је готово шест тона озимог бијелог лука на органски начин, али га без сертификата не може продати по одговарајућој цијени јер нема основни доказ за то. Међутим, потражила је помоћ и добиће подршку стручњака да сљедеће године добије ту неопходну потврду

 

Пише: Добрила АБАЗОВИЋ

СОКОЛАЦ, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Породица Саше и Јелене Планинчић у соколачком селу Соколовићи произвела је ове године готово шест тона органског бијелог лука и за сада тешко долазе до купаца јер немају одговарајући сертификат, рекла је Срни Јелена Мићић, руководилац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Соколац.

Мићићева је нагласила да су запослени у Ресору посјетили ово пољопривредно газдинство, те информисали произвођача о процесу сертификације органске производње, будући да произвођач има добре предуслове.

Она је породицу Планинчић упознала о активностима за добијање сертификата и препоручила шта треба да учине при предстојећој јесењој сјетви бијелог лука, како се поново не би нашли у истој ситуацији.

"Да би се пољопривредна производња могла сматрати органском - мора проћи процес сертификације, а произвођач треба да има основно знање о методама органске производње", навела је Мићићева.

Према њеним ријечима, сертификат је потврда којом се гарантује да је одређени производ произведен према принципима и стандардима органске производње.

Мићићева је увјерена да је породица Планинчић произвела готово шест тона озимог бијелог лука на органски начин, али га без сертификата не може продати по одговарајућој цијени јер немају основни доказ за то.

Она је нагласила да ће породица Планинчић, као и све друге у сличној ситуацији, имати апсолутну подршку Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди за добијање сертификата органске производње за сљедећу годину, након што буду обављене све потребне процедуре у сарадњи са сертификацијском кућом "Органска контрола" из Сарајева и произвођачи савладају технологију узгоја, сушења и складиштења пољопривредног производа у складу са потребним стандардима.

У породици Планинчић рекли су Срни да су се одлучили за производњу озимог бијелог лука 2017. године, када су на свом имању посадили 200 килограма сорте "рамски", која се у овом крају сматра најбољом.

Након што су од те количине добили једну тону новог лука, опредијелили су се да прошле године у јесењој сезони посаде тону лука која је у јулу дала род од пет-шест тона.

Јелена Планинчић навела је да су сада у тешкој ситуацији и тешко долазе до купаца јер немају сертификат, упркос томе што су бијели лук произвели без употребе вјештачког ђубрива, било какве хемије и прскања, што им је и био циљ од почетка.

Она се пита како се у трговинским радњама продаје бијели лук из Шпаније по цијени од три КМ, домаћи четири до 4,5 КМ, док трговци њихов, органски, не прихватају јер би требало да га продају по цијени од 10 КМ.

Планинчићева је истакла да су затражили помоћ од Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручној јединици Соколац, гдје су им указали да им недостаје сертификат као доказ о органској производњи.

Према њеним ријечима, једина нада је да њихов лук нађе купца продајом на мање количине по одговарајућој цијени, што би њима као произвођачима изнудило додатне трошкове.

Вишечлана породица Планинчић, која се на мини-фарми бави и производњом млијека, поручује да, упркос свему, не одустаје од производње лука, али овај пут од јесење садње до складиштења пратиће савјете пољопривредних стручњака.