ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура27/10/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА "ЗЕМЉА БЕЗНАЂА" ЏЕВАДА ГАЛИЈАШЕВИЋА

 

БЕОГРАД, 27. ОКТОБРА /СРНА/ - Нова књига Џевада Галијашевића "Земља безнађа: Босна и Бошњаци између јуче и сутра", која говори о свим погрешним политичким одлукама Бошњака кроз историју, представљена је данас на 64. Међународном београдском сајму књига.

 

Галијашевић је рекао да књига говори о проблемима који, усљед одсуства формулисања властитог историјског искуства и неразумијевања властитог националног интереса, гурају Бошњаке у дубоке конфронтације са Србима, Хрватима, окружењем и тиме изазивају политичку нестабилност и несигурност у земљи.

Он је додао да књига описује хронологију развоја те заједнице и начине на који су политичке елите својим одлукама гурале Бошњаке у ратове, а тиме њима и другим народима, који дијеле исти животни простор, "стављале главу на пањ".

"Највећи проблем, о чему говори књига, јесте што најбројнија нација не разумије себе, властите интересе, не чини политичке кораке ка сарадњи са другим народима, руши институције државе у којој живи, спречава формирање власти и износи тешке, радикалне идеје које негативно утичу на свијест европске заједнице и западног Балкана", рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, књига говори о свим погрешним политичким одлукама, практично обухватајући период од првог помена БиХ до данас.

"Нису овдје тема само Алија Изетбеговић и Бакир Изетбеговић, који су, у ствари, на најружнији начин задржали Бошњаке као таоце свога радикалног лудила, а БиХ претворили у земљу безнађа", појаснио је Галијашевић.

Аутор је напоменуо да, за разлику од претходних књига, ова има елементе геополитике, али, прије свега, социологије, јер се бави и тумачењем етничке групе и нације, а говори се о свим "аксиомима бошњачког идентитета".

"Та аксиологија је у много чему идеолошка, нетачна, лажна када је ријеч о БиХ, о државности те територије, о једној вјерској групи која се овдје намеће као некакви преци Бошњака, што је бесмислено, јер Богумили нису преци никоме, па ни Бошњацима", указао је Галијашевић.

Он је навео да се увијек подразумијевало да су Бошњаци нација, као неупитна чињеница, али да се поставља питање шта то у ствари подразумијева.

"Шта то значи што сте нација? Какво је ваше историјско искуство? Шта је ваш идентитет, гдје препознајете себе у култури, историји државе? Гдје препознајете способност те групе да себи организујете живот? Сва су та питања на дневном реду", рекао је Галијашевић.

Књига је изашла у издању Медија центра "Одбрана".