ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/11/2019

ЗВАНИЧНО ОТВАРАЊЕ ФОРУМА О ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈИ ПОСЛОВАЊА

 

ТЕСЛИЋ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Теслићу ће данас званично бити отворен 5. Форум о интернационализацији пословања, који је окупио 230 учесника из региона и ЕУ, Русије, САД и Кине.

 

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је синоћ у Теслићу да је Форум прилика домаћим привредницима да кроз сусрете оствaре што бољу комуникацију, представе себе и потраже партнера у даљем пословању.

"Наши привредници имају шансу да у једном дану и на једном мјесту остваре бројне контакте са фирмама из региона, Европе, па и читавог свијета, будући да су присутне фирме и из САД", рекао је Петричевић.

Из Развојне агенције Републике Српске саопштено је да је Форум о интернационализацији пословања важан механизам интернационализације домаћих предузећа, јер им омогућава пословно повезивање са партнерима широм региона, Европе и свијета, а учешће на форуму за предузећа и кластере је бесплатно.

Из ове агенције наводе да међународни пословни сусрети, који су централни догађај Форума и одржавају под окриљем Европске мреже предузетништва, омогућавају једној компанији да у оквиру једног дана, на једном мјесту разговарају са већим бројем компанија из других земаља које су заинтересоване за потенцијалну сарадњу, да им представе своје производе, услуге и пројекте.

У фокусу су сектори пољопривреде, металопрерађивачке индустрије, дрвна и грађевинскa индустрија, текстил, ауто-индустрија, информационе технологије, индустрија пластике и пластичних производа и туризам.

На овогодишњем форуму заказано је више од 100 "би-ту-би" састанака.

Форум се одржава наизмјенично у Републици Српској и Србији, а претходна четири била су у Бањалуци, Новом Саду, на Јахорини и Златибору и на њима је учествовало више од 800 предузећа, кластера и институција које се баве развојем. Одржано је више од 1.700 "би ту би" састанака.

Осим пословних сусрета, у оквиру Форума одржавају се и бројни панели и радионице на којима се разговара о многим важним темама, размјењују искуства.

Званично отварање Форума о интернационализацији пословања предвиђено је за сутра у 9.30 часова.

Форум се одржава у хотелу "Кардијал" у Бања Врућици.