ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана08/11/2019

СЛУЖЕЊЕМ ЛИTУРГИЈЕ ПОЧЕЛА ЦЕНTРАЛНА ПРОСЛАВА

 

НЕВЕСИЊЕ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Вазнесења Господњег у Невесињу почело је централно обиљежавање Митровдана - Дана општине и славе Борачке организације Републике Српске, те сјећање на славне митровданске битке из 1992. и 1994. године у којима је одбрањена источна Херцеговина и Република Српска.

 

Литургију служе Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика захумско-херецговачки Атанасије.

Литургији присуствују посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, ратни команданти и велики број вјерника.

Општина Невесиње ове године обиљежава и 800 година од првог помињања Невесиња, као и осам вијекова Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

У 10.45 часова биће одржана свечана сједница Скупштине општине Невесиње на којој ће бити уручена највећа општинска признања заслужним појединцима.

Код Споменика слободе у 11.30 часова биће служен парастос и положени вијенци.

Програм обиљежавања завршава се свечаном академијом која ће бити одржана у 12.00 часова у Дому културе "Небојша Глоговац" на којој ће бесједу одржати предсједник Српске академије наука и уметности Владимир Костић.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца ове бригаде коју су чинили углавном борци из Невесиња и долине Неретве, а рањено их је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве.