ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/11/2019

АНСАМБЛ "ВИЗАНТИКА" ДОНИО ПУБЛИЦИ ДУХ РЕНЕСАНСЕ

 

БИЈЕЉИНА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Ансамбл "Византика" /VisAntiqua/ из Београда који изводи рану музику из периода средњег вијека, ренесансе и барока наступио је у Епархијском културном центру у Бијељини у оквиру 26. манифестације "Вишњићеви дани".

 

Умјетнички руководилац Ансамбла Јелена Теофиловић изјавила је прије синоћњег наступа да им је част што наступају у здању какво је Епархијски културни центар, те да су срећни што ће први пут подијелити своју музичку интерпретацију са бијељинском публиком, саопштено је из Градске управе.

"Средњевековни репертоар састоји се углавном од композиција анонимних аутора, али трудимо се да изводимо и неколицину песама које су настале на нашим подручјима, а записале су их старије колеге и изводили уметници попут Вере Злоковић и Зорке Васиљевић. То су песме витештва, јунаштва, песме које славе љубав, доброту и племенитост", нагласила је Теофиловићева.

Она је истакла да ансамбл чини 10 чланова који, осим вокалне интерпретације, промовишу старе инструменте попут лауте и зурле.

Представник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Бијељине Огњен Вујичић навео је да су организовањем оваквих концерата жељели да одрже везу са традицијом, али и да Бијељинцима представе музичке саставе какве до сада нису имали прилику да чују.

"Друштву `Просвјета` не мањка ентузијазма, људи и идеја и драго нам је да у публици видимо и наставнике и ученике који ће наставити да шире идеју `Вишњићевих дана`", рекао је он.

Вујичић је додао да свијет данас изгледа другачије него 1902. године када је "Просвјета" основана, али да одбори овог друштва у 50 мјеста у БиХ и шире помажу у промовисању културе и правих вриједности.

Ансамбл за рану музику "Византика" наступио је до сада широм Србије, у Републици Српској, Италији и Хрватској.

Основали су га тадашњи ученици Одсјека за рану музику Музичке школе "Јосип Славенски" из Београда.