ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2019

СДС-у И ПДП-у ВАЖНИЈА БиХ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је СДС-у и ПДП-у важнија БиХ од Републике Српске.

 

"Они су у служби неких интереса који иду за тим да усложе ситуацију у БиХ и да покушају институције са нивоу БиХ наметнути другим нивоима власти. То је антиуставна позиција. Ми се боримо против тога, а СДС и ПДП желе да се то деси", рекао је Додик, коментаришући подношење иницијативе Клуба посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому парламента БиХ за измјене и допуна Пословника Представничког дома.

Он је рекао да би СДС и ПДП жељели да могу са нивоа Сарајева да дисциплинују у Републици Српској, што жели и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

"Нема разлике у њиховим ставовима о томе", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је СНСД имао довољно способности да - у вријеме када су они /СДС и ПДП/ имали пун капацитет заступања у Савјету министара, у Представничком дому и када су имали члана Предсједништва - се бори против њихових тенденција унитаризације у БиХ, те ће то и сада чинити.

Додик је рекао да очекујем да ће одговоре дати и Народна скупштина Републике Српске у понедјељак, 11. новембра.

"Снажно ћемо потенцирати измјене и допуне Кривичног закона Републике Српске у коме ће се инсистирати да се свако одступање од званично утврђених ставова Републике Српске, то значи парламента, Владе и предсједника Републике третира као кривично дјело и биће запријећена казна", закључио је Додик.

Клуб посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому парламента БиХ поднио је предсједавајућем овог дома Денису Звиздићу Приједлог измјена и допуна Пословника Представничког дома с циљем формирања парламентарних комисија без којих парламент БиХ не може да ради.

Потписници овог акта, Драган Мектић, Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Мира Пекић затражили су његово разматрање по хитном поступку.