ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2019

КОНАЧНО ЈЕДАН ЕВРОПСКИ ДРЖАВНИК УВИДИО ОНО НА ШТА СРПСКА ГОДИНАМА УПОЗОРАВА

 

БРАТУНАЦ, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је коначно државник једне велике европске земље увидио проблем БиХ у вези са повратком џихадиста, на шта Српска годинама упозорава, а у БиХ се тиме нико озбиљно не бави.

 

Вишковић је позвао Министарство безбједности у Савјету министара да коначно почне да ради свој дио посла у вези са мигрантском кризом и повратком тих људи са ратишта, јер то представљају безбједносни проблем БиХ, а тиме и Републици Српској.

"То људи су спремни на све. Они морају бити под цјелодневном и сталном контролом, не смију се оставити без надзора", поручио је Вишковић, коментаришући јучерашњу изјаву француског предсједника Емануела Макрона да је БиХ постала темпирана бомба због повратка исламских ратника.

Премијер Републике Српске рекао је да је задатак институција БиХ да се баве тим питањем, али упркос упозорењима на опасност од доласка ратника "Исламске државе" на простор БиХ, што представља велики проблем, тим питањем се у БиХ нико озбиљно не бави.

"Драго ми је да државник једне велике европске земље коначно увидио који је проблем БиХ, на што ми годинама упозоравамо", истакао је Вишковић.

Макрон је навео да је БиХ темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и суочава са проблемом повратка џихадиста, те истакао да се морају реформисати процедуре за чланство у ЕУ, "јер оне више не служе сврси, нису стратешке, нити политичке, већ превише бирократске и неповратне".

"Морате бити у стању да у неким тренуцима размотрите питање реверзибилитета. Друго, ако сте забринути за овај регион /Балкана/, главно питање нису ни Сјеверна Македонија нити Албанија, већ БиХ. Темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и која се суочава са проблемом повратка џихадиста јесте БиХ", навео је Макрон.