ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти09/11/2019

ВЕЧЕРАС ПРЕД ПУБЛИКОМ ФИЛМ "РАТНЕ ПРИЧЕ СА КОШАРА"

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - Документарно-играни филм "Ратне приче са Кошара" који реалистично описује битку на југословенско-албанској граници 1999. године, која је трајала 67 дана, премијерно ће бити приказан вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево, у присуству учесника те битке и екипе која је снимила филм.

 

Организатор овог догађаја је Удружење ампутираца Источно Сарајево, а предсједник овог удружења Срђан Јеремић Срни је рекао да ће, осим екипе Радио телевизије Србије /РТС/ и аутора Слађане Зарић, пројекцији филма присуствовати и представници граничара са карауле Кошара, 63. падобранске и 125. моторизоване бригаде тадашње Војске Југославије.

"Изузетно нам је задовољство да у Источном Сарајеву угостимо хероје који су поднијели највећи терет НАТО агресије на Србију. Мислим да ће ово бити добра прилика да наши учесници протеклог одбрамбено-отаџбинског рата размијене искуства и приче са гостима из Србије јер, нажалост, нама таквих прича не мањка", истакао је Јеремић.

Он је додао да су велику помоћ приликом саме организације пружили Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, локалне борачке организације, као и Културни центар који је бесплатно уступио салу.

Предсједник Општинске борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац нагласио је да борци Сарајевско-романијске регије најбоље разумију шта су Кошаре за Србију и српски народ, пошто су на овим просторима Кошаре биле на сваком мјесту и свакој улици.

"Ако кренемо од Неџарића, преко Касиндолске улице, Грбавице, Враца, Јеврејског гробља, Војковића, Грлице, Крупца, Добриње, то су све наше Кошаре. Морам подсјетити да је само у Неџарићима погинуло 168 наших војника. Зато ме радује што долазе ти момци, наши прави јунаци јер долазе међу своје, међу браћу и пријатеље", рекао је Шеховац Срни.

Шеховац је истакао да би све борце ове регије радовало да сличан филм буде снимљен и о бројним "Кошарама" које су се догодиле на простору Сарајевско-романијске регије, које би требало сачувати од заборава.

"Филм `Ратне приче са Кошара` је национални пројекат из којег је стала цијела Србија, тако иза сличних пројеката о херојским биткама које су водили борци Војске Републике Српске, треба да стане и цијела Српска", сматра Шеховац.

Он је поручио да ће борци Војске Републике Српске домаћински угостити хероје са Кошара и показати им да Србију воле колико и Српску.

Пројекција документарно-играног филма заказана је за 20.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, а улаз је слободан.