ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2019

ИЗЕТБЕГОВИЋ: ИЗ ФРАНЦУСКЕ ОТИШЛО ВИШЕ БОРАЦА У СИРИЈУ НЕГО ИЗ БиХ

 

САРАЈЕВО, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Пресједник СДА Бакир Изетбеговић самтра неоснованом изјаву француског предсједника Емануела Макрона да је БиХ темпирана бомба због повратка џихадиста и истиче да је "из Француске отишло пет или шест пута више бораца на сиријска ратишта него из БиХ".

 

Изетбеговић је, након сједнице Предсједништва СДА у Сарајеву, рекао да су у БиХ тај проблем рјешава и да у посљедње четири године нико из БиХ није отишао на страна ратишта, док се седам особа вратило, од којих у овој години само једна.

Он је навео да блокада ЕУ интеграција и довођење у питање чврстоће НАТО-а није оно на шта је БиХ навикла од Француске, те се нада да ће се француска политика вратити на линију ранијих предсједника пријатељске земље.

Коментаришући најављену посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о програмској декларацији СДА и враћању надлежности са БиХ на Српску, Изетбеговић тврди да је Дејтонски мировни споразум предвидио да ће бити мијењан и да "нема враћања назад".

Говорећи о формирању власти, Изетбеговић наводи да СДА не намјерава да мијења партнере у пробосанском блоку, те да се без ХДЗ-а не може и да не види алтернативу ни СНСД-у јер не би било пролазности на нивоу Дома народа.

"Очекујемо и с њихове стране спремност да се неки кораци направе", рекао је предсједник СДА.

Осврћући се на Парламентарну скупштину БиХ, Изетбеговић је затражио од ОХР-а да реагује због "неодговорног односа парламентараца" јер "узимају плате, не раде посао".

Поводом промоције књиге "Тузланска капија-режирана трагедија" у организацији Министарства одбране Србије, Изетбеговић је оцијенио да је на скупу "негиран злочин" и да то представља "увреду за жртве и лошу поруку Србије", преносе федерални медији.

Он је навео да је Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ допустио да невладина организација из Србије добије увид у отворене предмете ратних злочина, што је, како је рекао, противзаконито, против интереса БиХ, те да је неопходно да одговорни поднесу оставке и да се покрене поступак.

Изетбеговић сматра да је недопустиво да се предмети са "А" листе Хашког трибунала не буду укључени у ревидирану стратегију, те напомиње да је позвао и Савјет министара у техничком мандату да се укључи.

На сједници Предсједиштва СДА говорило се и о мигрантској кризи, а Изетбеговић је рекао да се не смије допустити да мигранти дочекају хладне дане на отвореном и поручио да треба имати коректнији однос према људима који бјеже од рата.