ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2019

ГОРАЖДАНСКА ШТАМПАРИЈА ОСТАВИЛА ПЕЧАТ У РАЗВОЈУ СРПСКЕ ДУХОВНОСТИ

 

ПАЛЕ, 8. НОВЕМБРА / СРНА/ - На Палама је вечерас одржана промоција књига Горажданске штампарије, која је била једна од најранијих међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српске.

 

Промоција је одржана на Филозофском факултету на Палама поводом 500 година од оснивања Горажданске штампарије.

Професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Биљана Самарџић рекла је да је вечерас промовисано друго фототипско издање горажданских књига Служабника, Псалтира и Молитвеника.

Самарџићева је нагласила да су горажданске књиге светионици српске културне баштине, али и идентитета на овим подручјима.

Она је навела да су горажданске књиге штампане у 16. вијеку, и то Служабник 1519, Псалтир 1521. и Молитвеник 1523. године, да је то било тешко вријеме за Србе, због пада српских земаља под турску власт.

Самарџићева је подсјетила да је у тако тешкој друштвено-историјској ситуацији Божидар Љубавић Горажданин успио да из Венеције донесе опрему за рад штампарије у своје родно мјесто Сопотницу, у Храм Светог великомученика Ђорђа.

Она је истакла да су горажданске књиге непроцјењиво благо за српски народ и културу, да су штампане на српскословенском језику, ћириличним писмом.

Према њеним ријечима, Његово високопреосвештенство митополит дабробосански Хризостом сазвао је Организациони одбор поводом 500 година Горажданске штампарије и том приликом су дефинисане идеје које ће бити реализоване у част ове штампарије, а међу приоритетима било је издавање ових књига, односно другог фототипског издања.

Професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" из Фоче Драго Ђого рекао је да су вечерас представљене књиге које су од 1519. до 1523. године штампане у штампарији Божидара Љубовића у Горажду.

Ђого је навео да је 2009. године приређено једно фототипско издање, а ове године, поводом 500 година Горажданске штампарије, приређују друго фототипско издање.

"Обнављамо сјећање на изгубљене вијекове у којима смо имали развијену културу. Чак ни окупатору нисмо дали да нас прекине у културном животу", истакао је Ђого.

На Филозофском факултету на Палама ће сутра у 9.30 часова, поводом обиљежавања 500 година од оснивања Горажданске штампарије, бити одржана научна конференција која ће окупити еминентне стручњаке из области филологије, теологије, филозофије, историје и библиотекарства.

Конференцију организују Филозофски факултет Универзитета Источно Сарајево и Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки" из Фоче са благословом митрополита дабробосанског Хризостома.

Обиљежавање јубилеја биће завршено у недјељу, 10. новембра, у Манастиру Светог Ђорђа у Сопотници, након Свете литургије на мјесту гдје је радила прва штампарија у БиХ.

У Храму Светог Ђорђа у Доњој Сопотници 1519. године Божидар Горажданин основао је прву штампарију на овим просторима и другу на Балкану, одмах послије цетињске.

У овој штампарији, коју је Горажданин пренио из Венеције у Сопотницу, штампане су ћириличне црквене књиге до 1523. године, кад је под најездом Турака пресељена у Трговиште у Румунију.