ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/11/2019

ЗАПАД СЕ СУОЧАВА СА ИСТИНОМ ДА СУ ЏИХАДИСТИ БиХ ОПАСНОСТ ЗА ЕВРОПУ

 

БЕОГРАД, 9. НОВЕМБРА /СРНА/ - Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је да су оцјене француског предсједника Емануела Макрона о стању на западном Балкану, конкретно у БиХ у вези са радикалним исламистима за западну дипломатију - суочавање са истином.

 

"Дакле, испоставило се да на западном Балкану, у безбједносном смислу, проблем нису /српски члан Предсједништва БиХ/ Милорад Додик и Срби, него ратници џихада који се у све већем броју враћају са сиријског ратишта у БиХ. Они су опасност не само по БиХ и регион, него и за цијелу Европу. Макрон је зато и реаговао и не треба уопште сумњати да француске службе безбједности у БиХ имају довољно информација о свему што се дешава", рекао је Ћеранић.

Он за "Спутњик" каже и да је Макрон, када је дијелио "епитете", сигурно мислио и на унутрашње политичко питање БиХ.

"Ово јесте прст у око Сарајеву, али је и показатељ да ЕУ гради властиту политику, јер је Макрон најавио оснивање европских оружаних снага, што је отклон од америчке политике. А садашњу политику Сарајева подржава `дубока држава` Америке", навео је он.

Према Ћеранићевим ријечима, вјероватно и њемачки канцелар Ангела Меркел мисли исто као и Макрон, али то из одређених разлога не жели јавно да каже.

"Вјерујем да ће сада услиједити и разни тестови и анализе француских аналитичара и сигуран сам да он то није рекао тек тако, већ је то дио шире политике према западном Балкану, што се видјело и из његове претходне одлуке да не дозволи отварање преговора са Македонијом и Албанијом", рекао је он.

Ћеранић је додао да су реакције из Сарајева на Макронову изјаву очекиване, те да /предсједавајући Предсједништва БиХ/ Жељко Комшић глуми великог државника и да је само зато позвао француског амбасадора на разговор.