ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/11/2019

КУСТУРИЦА: ПОКУШАЋУ ДА ПРУЖИМ ПОДАТКЕ КО ЈЕ ХАНДКЕ

 

ВИШЕГРАД, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски редитељ Емир Кустирица рекао је да ће на вечерашњем предавању о Нобеловцу Петеру Хандкеу у Андрићграду покушати да, инспирисан нападима на аустријског пјесника, инспирисан идејом да се изван домета оних који су идеолошки толико острашћени, пружи податке ко је Хандке и до које мјере су они у криву кад постављају живог писца у ватру у којој сами горе.

 

"Та ватра је, у ствари, хистерија коју смо ми преживјели деведесетих година /прошлог вијека/ када је постојала једна врста антисрпског лудила које је владало у Европи и које се сада наставља кроз идеју антируске фобије", рекао је Кустурица новинарима прије предавања у Андрићевом институту, чије је директор.

Према његовим ријечима, између тога стоји један човјек "са једне стране својим дјелом говори о једној потпуној ишчашеној литератури која нема везе са историчношћу и са социолошким приликама, него је интимна, а са друге стране имамо човјека који је прошетао Србијом и БиХ и хтио да се увјери о чему се ту ради кад се толика бука око нас диже".

Кустурица је истакао да је Хандке "установио фалсификате на терену, па су сви повјеровали да њему никада неће доћи Нобелова награда".

"И онда се то десило и експлодирало у тим круговима који за себе тврде да нису идеолошки него се боре за правду, а у суштини то је дубоко подијељено друштво које је са њихове стране више него идеологија", додао је Кустурица.

Вечерашње предавање носи назив "Петер Хандке - апостол истине".