ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/11/2019

МАРКОВИЋ: АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ О СВЕ ВИШЕ ДЈЕЦЕ ОБОЉЕЛЕ ОД ДИЈАБЕТЕСА

 

ДОБОЈ, 12. НОВЕМБРА /СРНА/ - Удружење дијабетичара "Дијабета" из Добоја, уз подршку љекара локалног Дома здравља, организовало је вечерас предавање за грађане о овом обољењу, а вршен је и монофиламент тест превенције дијабетесног стопала.

 

Нутрициониста Инга Марковић навела је да у БиХ има око 370.000 обољелих од дијабетеса, према подацима Европске дијабетске организације из 2017. године, али да је тај број далеко већи ако се узме у обзир статистички податак да на једног дијагностификованог обољелог долази један недијагностификован.

Она је процијенила да на подручју Добоја има око 25.000 обољелих, али да се укупан број не може знати јер се подаци државних и приватних здравствених установа још не обједињују на подручју Републике Српске, као ни на БиХ.

"Дијагноза дијабетеса се поставља тек када шећер у крви буде измјерен преко 11,5. Међутим, вриједности могу годинама да буду повишене али да не пређу 11,5 и у том случају се дијагноза не поставља. Та фаза се зове предијабетес и директан је увод у дијабетес", рекла је Марковићева Срни.

Марковићева је указала и да је алармантно што се повећава број дјеце обољеле од дијабетеса типа "један" која су на инсулинској терапији, а чији се узрочник још не зна, с обзиром да је ријеч о аутоимуном обољењу које доводи до престанка рада бета ћелија.

Према њеним ријечима, насупрот овом типу обољења, код дијабетеса типа "два" поред генетике узрочници настанка су спољни фактори као окидачи на престанак рада бета ћелија, и то тјелесна гојазност, физичка неактивност, неправилна прехрана, конзумација одређених лијекова или нека друга обољења, а на које се, како наводи, може превентивно утицати.

"Промјенама животних навика, прехране, повећањем физичке активности, смањењем тјелесне масе, смањује се ризик да се активира спољни окидач који води ка дијабетесу", рекла је Марковића и додаје да дијабетес тип "два " има 90 одсто укупно обољелих.

Марковићева је оцијенила да је у адекватном лијечењу дијабетеса заказао примарни здравствени ниво.

"Када се пацијенту утврди дијабетес он не добија потпуне информације и најчешће не схвати обољење озбиљно све док не настану компликације", рекла је Марковићева.

Марковићева је рекла да је вечерашње предавање једно у низу превентивних активности које ће се одржавати до петка, 15. новембра на подручју Добоја и Станара.

"Ове године фокус је на породици, а према препоруци Европске дијабетске организације, јер је утицај породице на обољелог битан, и без те подршке пацијент се налази у додатном проблему", рекла је Марковићева.

Она је за сутра најавила предавање о инсулинској резистенцији, као и промоцију документарног филма "Сигуран испод дуге", који ће у 18.00 часова бити приказан у Народној библиотеци у Добоју.

"Филм говори о породици са дјететом обољелим од дијабетеса, и његовим приказивањем желимо првенствено код родитеља пробудити емпатију према особама са дијабетесаом и породицама која се боре са дијебетесом како би се спречила стигматизација која је на жалост врло присутна на овим просторима", рекла је Марковићева.

Према њеним ријечима, породице и даље крију да су им дјеца обољела од дијабетеса, што је посебно проблематично када је дијете школског узраста са дневним компликацијама пада и скока шећера у крви, о чему би морали бити упознати запослени у школама како би правилно реаговали у одређеним ситуацијама.

Она је додала да ће документарни филм "Сигуран испод дуге" у четвртак, 14. новембра, бити приказан и у Основној школи "Свети Сава" и Економској школи, и то у одјељењима у којима има и ученика обољелих од дијабетеса.

Истог дана, од 10.00 часова радници Дома здравља ће на платоу код Парка народних хероја вршити мјерења шећера у крви, крвног притиска и савјетовање грађана.

Она је најавила и да ће у четвртак, 14. новембра од 17.00 часова у хотелу "Парк" бити одржан стручни скуп намијењен здравственим радницима и сарадницима, уз присуство представника Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и националног координатора за дијабетес Српске Мирјане Бојић.

Марковићева каже да ће у петак, 15. новембра, предавање о дијабетесу бити одржано у општини Станари, а по захтјеву из ове општине.

"Радује нас што се препознаје потреба за оваквим предавањима и у другим локалним заједницама", рекла је Марковићева и додала да је неопходно да свака локална заједница у Српској има удружење које се бави дијабетесом и која би радила јединствено на нивоу савеза.

Према њеним ријечима, на тај начин могло би се утицати и на ресорно министарство да проблем рјешава системски и превентивно. "Да се дјеци обезбиједе неопходне пумпе, да свако дијете добије мјерач шећера да не мора да се боцка пред инсулинску терапију", рекла је Марковићева и додала да Влада Српске мора наћи модел како да системски приступи рјешењу проблема обољелих од дијабетеса с обзиром на велики број обољелих.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. новембра, а иницијативу за његово обиљежавање покренуле су Међународна дијабетолошка федерација и Свјетска здравствена организација 1991. године, као одговор на све већи број обољелих широм свијета.