ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/11/2019

УМРО ХАКИЈА МЕХОЉИЋ

 

СРЕБРЕНИЦА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Дугогодишњи члан руководства СДП-а БиХ, предсједник ове странке у Сребреници и одборник у локалном парламенту Хакија Мехољић преминуо је јутрос у 70. години од посљедица можданог удара у Универзитетском клиничком центру Тузла, потврђено је из ове установе.

 

Мехољић, који је од априла 1993. године био командир ратне муслиманске полицијске станице у Сребреници, познат је у широј јавности по јавном изношењу истине и окривљивању Алије Изетбеговића за пад Сребренице.

Он је више пута потврдио Срни и другим медијима да је био члан сребреничке делегације, која је у рату присуствовала састанку у сарајевском хотелу "Холидеј ин", гдје су дочекани аплаузима као хероји, о чему постоје видео снимци, а онда им је речено да Сребреница треба да падне и да се жртвује пет хиљада људи да би се изазвала интервенција НАТО и за узврат добила Вогошћа која је у то вријеме била у саставу Републике Српске.

Мехољић је у једној од изјава за Срну рекао да су приликом пада Сребренице у јулу 1995. године постојали спискови непожељних Бошњака које је у повлачењу према Тузли требало ликвидирати.

"За списак и да се моје име налази на том списку сазнао сам од тадашњег потпредсједника Скупштине општине, а садашњег замјеника начелника општине Сребреница Хамдије Фејзића који ми је то рекао у колони која се повлачила према Тузли. Тада сам се са групом својих сабораца одвојио од колоне и кренули смо другим путем ка Тузли и тако преживјели планирану ликвидацију од нашег руководства", причао је раније Мехољић Срни.

Он је по повратку у Сребреницу неколико година организовао обнову бошњачке имовине и повратак Бошњака у ову општину, те формирао Општински одбор СДП БиХ, а прије неколико мјесеци искључен је из те странке.

У четири посљедња мандата био је одборник Скупштине општине и једном кандидат за потпредсједника Републике Српске.

Запажене резултате постигао је у организацији рада и рјешавању дугова у сребреничком Комуналном предузећу "Полет", чији је директор био до прије двије године и од тог губиташа створио стабилну фирму у којој су плате и доприноси редовно исплаћивани, а комуналне службе примјерно функционисале.

Срна незванично сазнаје да ће Мехољић, према жељи породице, бити сахрањен у Сарајеву у петак, 15. новембра.