ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

СРПСКА НЕ КРШИ ДЕЈТОН, НЕМА ОСНОВА ЗА ДЈЕЛОВАЊЕ ОХР-а

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је вечерас да Српска не крши Дејтонски споразум и да нема разлога да се очекује да ће високи представник ући у процес суспензије њених функционера.

 

"Одакле та права високи представник треба да црпи? По ком међународном праву, закону или уставу то може да ради? Кажу да БиХ није протекторат, па ако није онда не могу да се тако понашају. Овдје је људима забрањивано право на рад", истакао је Чубриловић.

Он је навео да је БиХ међународно призната и да то Српска не негира ни у закључцима усвојеним на посебној сједници Народне скупштине.

"Високи представник Валентин Инцко је у неколико извјештаја оквалификовао Републику Српску као реметилачки фактор у БиХ, а многе ствари изнесене у извјештају нису чињенице. И то може бити један од разлога што је одржана посебна сједница Народне скупштине", рекао је Чубриловић за РТРС, наводећи да нико нема ништа лично против Инцка, већ је проблем његово понашање у одређеном периоду и представљање БиХ у УН.

Он је оцијенио да је Народна скупштина усвојила политички акт којим је прије свега изражена суверена воља народа Републике Српске, потврђена сувереност Српске у БиХ у оквирима Дејтонског споразума, државотворност и интегритет институција Републике Српске и препозната сложеност и озбиљност ситуације у којој се налази БиХ.

"Не може нико Народној скупштини да каже да не може да изнесе свој политички став. Порука и садржај закључака су засновани на Уставу и Дејтонском споразуму и сви позивају на поштивање Дејтонског споразума. То споре неки који себе сматрају врхунским тумачима одређених политичких рјешења у БиХ, а они нису дефинисани у Уставу", каже Чубриловић.

На питање да ли се може очекивати да Тужилаштво БиХ покрене процесе против функционера Српске због закључака Народне скупштине, Чубриловић је рекао да за то нема разлога.

У закључцима Народне скупштине наведено је, подсјетио је Чубриловић, да Српска и Федерација БиХ морају сагледати ситуацију и разговарати о свим проблемима.

"Међутим, не можемо амнестирати улогу странаца и њихов одлучујући утицај у појединим стварима које су се овдје десиле", рекао је Чубриловић.

На питање да ли ОХР који је пренио надлежности Српске на ниво БиХ треба и да их врати, Чубриловић је рекао да су многе ствари наметнуте и да се зна на који начин је то прихваћено и како може да буде враћено.

"Све заинтересоване стране, сва три народа, оба ентитета и сви парламенти који су усвајали наметнуте одлуке треба да усвоје нове одлуке које буду договорене. Морамо кренути путем договора. Овој земљи треба договор и сагласност најјачих политичких странака. Не може се одустати од договора. Морамо изградити културу компромиса. Многа рјешења неће угледати свјетлост дана ако не буде постигнут договор", поручио је предсједник Народне скупштине.

Према његовим ријечима, БиХ се треба окренути слову и изворном Дејтонском споразуму.

"Устав је начелан, користи се на основу законских рјешења која су усклађена са њим. Треба видјети која су законска рјешења проистекла из њега и која су дала одређен степен функционалности ове државе и рада њених институција. Нико неће бити против онога што је боље, нити ће тражити мијењање онога што је добро", додао је Чубриловић.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Чубриловић је навео да вјерује да ће веома брзо бити успостављен нови Савјет министара.

"Вјерујем да су људи увидјели да је ово губљење времена за све и да треба формирати нови Савјет министара у наредних мјесец дана", рекао је Чубриловић.

Он сматра да је усвајање годишњег националног плана за чланство у НАТО-у измишљен услов за формирање Савјета министара.

"Не би требало бити никаквог условљавања да се формира нови Савјет министара", истакао је Чубриловић.

Он је одбацио спекулације да је посебна сједница Народне скупштине одржана због тога што већ 13 мјесеци није конституисана власт на нивоу БиХ.

"То неки желе да подведу под то. Нема једног основног разлога због којег је одржана сједница. Ни резолуција СДА није једини основ. Овдје су набројани проблеми који постоје и због којих БиХ није функционална земља", нагласио је Чубриловић.