ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/11/2019

ЧУБРИЛОВИЋ: СРПСКА НУДИ ДОГОВОР ЗА НАПРЕДАК И БОЉИ ЖИВОТ

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је вечерас да Српска позива све стране и народе у БиХ да буду пронађена ефикаснија рјешења с циљем бољитка и напретка, те да је то порука са посебне сједнице парламента и закључака који су на њој усвојени, а не изазивање сукоба и дестабилизација.

 

"Тражимо договор у БиХ, а погрешна је перцепција да неко хоће рат. Не вјерујем да у БиХ постоје људи који желе некога увести у ратна дешавања или критична маса која то може урадити. У Српској ни код једног политичара и човјека ни у примисли нисам препознао ту идеју. На прагу смо Европе, морамо се понашати и размишљати другачије у односу на деведесете године прошлог вијека", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да би грађани од закључака усвојених на посебној сједници могли имати функционалнију државу и институције, више инвестиција, смањење неких непотребних административних капацитета и повећање капацитета у привреди.

"То би могао бити резултат договора послије ових закључака и да политичари у БиХ преузму потпуну одговорност за функционисање ове државе", рекао је Чубриловић за РТРС.

Он је додао да нико у Српској није поменуо самоопредјељење, иако је то демократско право.

"Чуо сам само од Бошњака да Република Српска хоће отцјепљење. Нико то у Српској није рекао. Наш циљ су функционалније институције, више радних мјеста и веће задовољство грађана. Проблем је што у институцијама БиХ ради више од 23.000 људи и зато је потребно смањити администрацију, што мора бити предмет разговора", истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, начин за договор у БиХ мора постојати и зато Српска нуди Федерацији БиХ разговор о сваком проблему који констатује нека од институција на обје стране, а да стручни људи дају рјешења.

"Укупна ситуација је захтијевала да треба сагледати стање у БиХ. На нивоу БиХ су конституисане разне институције. Оне за све године постојања нису ништа урадиле, а примјер је Комисија за концесије која није донијела ниједан документ од када постоји. Ово је отварање процеса. Не може се једним актом ријешити сва проблематика у БиХ", нагласио је Чубриловић.

Он је оцијенио да има различитих тумачења Дејтонског споразума, те да би требало да сазрије свијест, прије свега, код политичара да дођу до јединственог тумачења.

"Без тога ћемо тешко покренути процесе напријед", додао је Чубриловић.

Коментаришући изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да Српска посебном сједницом покушава да прикрије проблеме који су је снашли као што су неликвидност или одлазак младих, Чубриловић је рекао да је то његова још једна некоректна изјава.

"Као да све то што је набројао не постоји и у његовом народу и ентитету. Такве поруке се не уклапају у наше виђење ситуације. Ми констатујемо да има проблема и овим закључцима се позивају двије стране у БиХ на разговор и идентификовање и рјешавање проблема", истакао је Чубриловић.

Он је поновио да у Српској функционишу све институције, те да је то једини организациони дио БиХ гдје све ради несметано.

"Република Српска има проблем нефункционисања заједничке државе јер су блокиране неке инвестиције које могу да значе бољитак за све грађане у БиХ", додао је Чубриловић.

Коментаришући чињеницу да посланици ПДП-а и СДС-а нису гласали за закључке, Чубриловић је рекао да је важно да су их подржала 53 посланика, те да нико није гласао против - ни опозиција ни бошњачка страна.

"Речено је да је раније грешака било на свим странама. /Предсједник СНСД-а/ Милорад Додик понудио је опозицији да се усагласе са актом и није тачно да није било времена за то. Није Додик предлагач акта, већ клубови посланика владајуће већине у Народној скупштини и не знам зашто се све адресира на њега", истакао је Чубриловић.