ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/11/2019

ФИЛМОМ "АЈВАР" ЗАВРШЕН ЗВОРНИЧКИ ДИО ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА "ПРВИ КАДАР"

 

ЗВОРНИК, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Премијерним приказивањем у Републици Српској играног филма "Ајвар" редитеља Ане Марије Роси, у Зворнику је вечерас завршен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар" који ће сутра бити настављен у Источном Сарајеву.

 

У филму глуме Наташа Нинковић, Сергеј Трифуновић, Весна Чипчић, Миодраг Крстовић, Павле Пекић, Гордан Кичић и други.

Филм говори о брачном пару Види и Банету који већ дуже живе у Скандинавији гдје имају успјешне каријере, довољно новца за пристојан живот и пса, али немају дјецу. Бане у Београду има младу љубавницу, за коју је Вида сазнала и о томе ћути.

Роси за овај филм каже да је то "прича о растанку, нечем тако универзалном, а увијек личном".

"То је генерацијска прича људи мојих година, а то су четрдесете, оних што су закачили и најбоље и најгоре из наше рецентне историје. `Ајвар` је пре свега прича о љубави, изборима, удаљавању, отуђењу и исељењу. О храбрости да се оде и храбрости да се остане на једном месту и са једном особом. Сваки мој пријатељ који је емигрирао одавде зна како се пакује ајвар у кофере", изјавила је раније Росијева.

Према њеним ријечима, тај ајвар је метафора једног избјегличког живота, у исто вријеме и наш коријен, и наш усуд.

Филмски фестивал "Први кадар" отворен је у Зворнику 11. новембра премијерним приказивањем филма "Пијавице" редитеља Драгана Маринковића, те продуцента и глумца Лазара Ристовског.

Током филмског фестивала приказан је велики број документарних, играних, краткометражних и дугометражних филмова, као и едукативних и других садржаја.

Овогодишњи фестивал "Први кадар" одржан је од 11. до 13. новембра у Зворнику, а од сутра до 16. новембра у Источном Сарајеву под мотом "Да не види зло!"

Фестивал ће бити затворен у Источном Сарајеву свечаним уручењем награда и премијерним приказивањем играног филма "Пијавице" Драгана Маринковића.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову престижну манифестацију подржалису град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и РТРС.