ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/11/2019

ПОЧИЊЕ ПРИМИРЈЕ ПОСЛИЈЕ ВИШЕДНЕВНИХ СУКОБА

 

ЈЕРУСАЛИМ, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Израел је саопштио данас да ће поштовати прекид ватре уколико милитанти из Појаса Газе прекину прекограничне нападе, рекао је данас министар спољних послова Израел Кац.

 

Он је демантовао да је Израел промијенио политику отворене употребе наоружања, што је група "Исламски џихад" поставила као услов за примирје.

Група је затражила прекид циљаног убијања милитаната и демонстраната у Гази које врши израелска војска, као и ублажавање блокаде Појаса Газе.

"На мир ће бити одговорено миром. Држава Израел неће оклијевати да нападне оне који покушавају да је повриједе, из Појаса Газа или са било ког другог мјеста", рекао је Кац.

Извори из администрације Египта, УН и милитантних група рекли су да је прекид ватре ступио на снагу, али Израел то до сада није потврдио. Из "Исламског џихада" саопштено је да је прекид ватре почео у 5.30 часова по локалном времену.

Насиље је почело када је у израелском ваздушном удару убијен један од команданата "Исламског џихада". Милитанти су одговорили испаљивањем ракета на Израел, а ова држава је извршила додатне ваздушне ударе.

Министарство здравља у Гази, која је под контролом "Хамаса", саопштило је да су погинула 32 Палестинца, док су 63 особе повријеђене или су претрпјеле стрес у Израелу, пренио је Би-Би-Си.