ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/11/2019

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА САОБРАЋАЈНИЦЕ ПАПРИКОВАЦ-ЛАУШ

 

БАЊАЛУКА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић присуствовали су данас почетку изградње саобраћајнице Паприковац-Лауш, једног од највећих пројеката из области саобраћајне инфраструктуре, вриједног 2,7 милиона КМ, с роком за изградњу од 270 радних дана.

 

Вишковић је истакао да је Влада Српске издвојила средства за овај пројекат који је од значаја за све грађане Српске, не само Бањалуке и Лауша, јер олакшава приступ Универзитетском клиничком центру Републике Српске и растеретиће саобраћајне гужве поготово у јутарњим часовима.

"То је само један у низу пројеката који се овдје гради. Овом изградњом Лауш добија и нову површину која ће омогућити Бањалуци да се још брже развија. Сигуран сам да ћемо имати прилику да у наредних пар година присуствујемо отварању свих садржаја који су овдје намијењени", рекао је Вишковић новинарима.

Он је навео да је Влада на данашњој сједници одобрила и два милиона КМ за наставак или реконструкцију Улице Ивана Горана Ковачића у Бањалуци.

"Влада ће са градом и даље учествовати у реализацији инфраструктурних пројеката јер је то за добробит свих грађана Бањалуке и Српске", поручио је Вишковић.

Радојичић рекао је да нова саобраћајница, за коју је Влада Српске одобрила 2,5 милиона КМ, а остатак град, има вишеструк значај, те ће повезивати Улицу Јована Рашковића и Карађорђеву улицу.

Он је додао да је Влада Српске и овај пут омогућила извођење једног од крупних капиталних пројеката у Бањалуци који има шири значај.

"Овим добијамо нову прилазну саобраћајницу према Универзитетском клиничком центру Републике Српске који је врло оптерећен саобраћајем. Насеље Лауш добија још једну приступну саобраћајницу, чиме добијамо паралену линију уз западни транзит у овом дијелу града", прецизирао је Радојичић.

Према његовим ријечима, овом саобраћајницом на Лаушу се отвара нови кварт који је предвиђен као вишеструка зона за стамбене зграде и простор за рекреацију који су важни за цијели град.

"Регулациони план за овај дио Лауша је изузетно добар са много различитих садржаја, а отварање централне саобраћајнице кроз тај простор даје нам потпуно нови кварт у граду", рекао је Радојичић.

Он је додао да насеље Лауш, након изградње кружног тока, овим добија много, додавши да се гради објекат нове мјесне заједнице и полицијске станице, да је данас почела изградња још једног дјечијег игралишта, а да је у плану и спортска дворана.

"Лауш добија неколико изузетно важних и крупних инфраструктурних пројеката и објеката који ће рјешавати бројне проблеме мјештана", нагласио је Радојичић.

Саобраћајница је у дужини од 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом, која ће направити спој Санске улице на Лаушу, од цркве преко "Економије" до улице Јована Рашковића на Паприковцу, гдје ће бити изграђена нова раскрсница са Зеленгорском улицом.

На основу спроведеног тендера радове ће изводити предузеће "Нискоградња".