ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/11/2019

НИЈЕДНА ОДЛУКА ПИК-а НЕМА ВЕЋУ СНАГУ ОД СКУПШТИНСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је данас да ниједна одлука Савјета за спровођење мира /ПИК/ нема већу снагу од одлуке Народне скупштине Републике Српске.

 

"Досадило ми је да често једни излазе у јавност и кажу да су забринути, па други да су озбиљно забринути, па трећи да су превише забринути за нас, а нико не предузима ништа конкретно да нека питања буду ријешена", рекао је Павић новинарима у Бањалуци коментаришући изјаву амбасадора земаља чланица ПИК-а.

Одговарајући на питање како коментарише чињеницу да на посебној сједници Народне скупштине на којој су разматрана веома значајна питања за Српску није постигнуто српско јединство, посебно када се има у виду да је СДС државотворна странка и да су њени функционери највише били изложени антидејтонском дјеловању високих представника, Павић је рекао да су очигледно велике разлике између власти и опозиције у приступу многим питањима.

Он је истакао да је за сваки посао најбоље да буде постигнуто јединство, али да, ако га нема у мишљењима и програмима, онда га је тешко постићи и на терену.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а оцијенили су да се закључци Народне скупштине Републике Српске усвојени на посебној сједници заснивају на погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.