ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/11/2019

ЈАЊИЋ: РАЦИОНАЛНО ГАЗДОВАТИ МИНЕРАЛНИМ БОГАТСТВОМ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Васкрсија Јањић рекао је да се на територији Српске налази велики број лежишта минералних сировина и да је данас више него икад потребно рационално газдовати минералним богатством јер ти ресурси представљају основу индустријске производње.

 

"Утврђено је да Република Српска има 19 врста металичних и око 37 неметаличних минералних сировина. Територија Српске има велики потенцијал питких, термалних и термоминералних подземних вода", нагласио је Јањић, отварајући у Бањалуци округли сто о теми "Стратегија управљања минералним ресурсима и њихово коришћење".

Он је рекао да геолошка истраживања у Републици Српској треба да буду планска и развојна јер се резерве минералних сировина исцрпљују, што захтијева повећану бригу.

"Потребно је усагласити управљање и коришћење минералним сировинама и законску регулативу у области концесија како би се постигло реално и одржива експлоатација у складу са захтјевима заштите животне средине и просторног планирања", сматра Јањић.

Академик Неђо Ђурић рекао је да минерални ресурси треба да представљају добру основу за развој Републике Српске и да је потребно потпуно прекинути са издавањем концесија и експлоатацијом која није у складу са прописима.

Он је подсјетио да су минерални ресурси БиХ у бившој Југославији учествовали са око 60 одсто у индустријској производњи.

Декан Рударског факултета Универзитета у Бањалуци Владимир Малбашић рекао је да би у наредном периоду требало усвојити стратегију управљања минералним ресурсима и њихово коришћење у Републици Српској јер би то са више аспеката довело до рационализације.

"Рационализација подразумијева стратегију и план класификација минералних ресурса којима располажемо, приоритете за издавање концесија и коришћење", појаснио је Малбашић.

Он је додао да би се у стратегији могао направити план како да се уједначи привредни развој свих регија у погледу коришћења минералних сировина.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: